Social

Salariul minim european: Ce este și cât valorează

Salariul minim european
sursa foto arhiva companiei

În multe țări europene, conceptul de salariu minim european a fost deja adoptat. Valoarea acestuia variază între state. În contextul nostru, se preconizează că salariul minim european în România va crește la 3700 de lei începând cu 1 iulie 2024.

Practic, această majorare ar aduce un supliment de 138 de lei, rezultând într-un salariu net de 2217 lei pentru români. Cu toate acestea, reprezentanții mediului de afaceri susțin o creștere mai semnificativă, ajungând până la 3500 de lei. Aceștia vor  implementarea salariului minim european începând cu 1 septembrie 2024 sau chiar cu 1 ianuarie 2025. În acest scenariu, creșterea efectivă ar fi de doar 28 de lei la salariul net, cu un total de 2107 lei în mână.

Salariul minim european

Întrebarea cu privire la implementarea unui salariu minim european devine tot mai relevantă. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a argumentat că această creștere ar putea fi considerată o etapă către implementarea salariului minim european în România.

„Este, de fapt, implementarea salariului minim european în România. Acesta sume au fost avansate încă de anul trecut. Nu luăm o decizie de pe o zi pe alta. Dar este un principiu cu care Marcel Ciolacu a venit, ca de la 1 ianuarie 2025, să nu câștige nimeni sub 500 de euro net.

Toate aceste elemente trebuie puse într-un context. Directiva este aprobată, trebuie să o transformăm în lege. Ideea de bază este să nu dezechilibrăm. Dar trebuie să aibă și oamenii cu ce trăi”, a explicat Marius Budăi la TV.

În prezent, la Ministerul Muncii, se examinează diverse opțiuni, dar există șanse mari să se opteze pentru varianta în care salariul minim să reprezinte 50% din media salarială pe țară.

Conform directivei europene, este stipulat că salariul minim brut garantat în plată trebuie să constituie cel puțin 50% din salariul mediu. Această cerință trebuie să fie transpusă în legislația națională până la data de 15 noiembrie a acestui an, potrivit Antena3.