Lifestyle

Sâmbăta Morților: Zi de rugăciune și pomenire în Calendarul Ortodox

sâmbăta morților, sursa foto capital
sursa foto arhiva personala

Pe 4 noiembrie 2023, creștinii ortodocși marchează o sărbătoare importantă, cunoscută sub numele de Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă. Această zi are o semnificație profundă în calendarul bisericesc, fiind dedicată pomenirii celor decedați și rugăciunii pentru sufletele lor.

Sâmbăta Morților este considerată o continuare a Sărbătorii Tuturor Sfinților, sărbătorită pe 1 noiembrie. Aceasta este urmată de Duminica Tuturor Sfinților. Această perioadă are un caracter de comemorare a celor care au trecut în neființă. În mod tradițional, este marcat momentul în care natura se pregătește să intre în iarna rece.

În această zi se rostesc rugăciuni pentru sufletele celor plecați în lumea cealaltă.

La Sâmbăta Morților, credincioșii obișnuiesc să meargă la cimitire pentru a aprinde lumânări la morminte și pentru a se ruga pentru odihna sufletelor celor dragi. Această zi ne amintește de fragilitatea vieții și de importanța rugăciunii și a comemorării pentru cei care nu mai sunt printre noi.

Sâmbăta Morților este un moment de reculegere, reflectare și conștientizare a trecerii timpului, fiind o ocazie de a onora amintirea celor decedați și de a ne conecta la tradițiile și învățăturile bisericii ortodoxe, potrivit Kanal D.