Creierul uman, considerat de oamenii de știință cea mai complexă structură pe care o cunoaștem în univers:
Datorită acestor funcții, este esențial să asigurăm toate condițiile necesare astfel încât creierul să funcționeze la nivel optim.
În ceea ce privește memoria și starea de spirit, acestea pot fi afectate în mod negativ de anumite alimente, crescând astfel riscul de demență, potrivit experților în domeniu. Așa că, o dietă sănătoasă contribuie foarte mult la funcționarea normală a creierului.
În cazul în care fiecare dintre noi nu vom avea o grijă deosebită de creierul nostru, conform cercetătorilor, până în anul 2030, peste 65 de milioane de oameni din întreaga lume, vor fi afectași de demență.
Potrivit celui mai recent studiu în această direcție, oamenii de știință americani au descoperit care este cea mai periculoasă hrană pentru creier. Iar prin cunoașterea de către populația lumii a acesteia și binențeles, prin eliminarea din alimentație, putem contribui la reducerea riscului de boală prin eliminarea anumitor alimente din dieta ta.
Experimentul a implicat un număr de:
Persoanele supuse experimentului:
S-a constatat ulterior că oamenii cărora le plac:
au mai multe șanse de a suferi de demență.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că:
Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că o dietă bună pentru prevenirea demenței trebuie să fie bazată pe:
Ce alimente sunt periculoase pentru creierul uman?
1. Sifonul și băuturile dulci (băuturile pentru sportivi, energizantele, sucul de fructe):
Astfel, un consum excesiv de băuturi dulci crește șansele de a dezvolta diabet de tip 2, care s-a dovedit că crește riscul de apariție a bolii Alzheimer. În plus, nivelurile mai ridicate ale zahărului din sânge pot crește riscul de demență, chiar și la persoanele fără diabet.
Ca alternative la băuturile dulci menționăm:
2. Carbohidrații rafinați (zaharuri și cereale foarte procesate, cum ar fi făina albă) au, în general, un indice glicemic (IG) ridicat, ceea ce înseamnă că organismul le digeră rapid, provocând o creștere a zahărului din sânge și a nivelului de insulină.
3. Alimentele bogate în grăsimi trans (grăsimi nesaturate) pot avea un efect dăunător asupra sănătății creierului.
Totuși trebuie să reținem că:
Aceste grăsimi trans artificiale pot fi găsite în margarină, glazură, gustări, prăjituri gata preparate și prăjituri preambalate.
4. Alimentele foarte procesate tind să fie bogate în zahăr, grăsimi adăugate și sare. Acestea includ alimente precum chipsuri, dulciuri, tăiței instant, floricele de porumb la microunde, sosuri cumpărate din magazin și mâncăruri gata preparate.
Aceste alimente sunt de obicei bogate în calorii și sărace în alți nutrienți, fiind tipurile de alimente care provoacă creșterea în greutate, ceea ce poate avea un efect negativ asupra sănătății creierului uman.
5. Aspartamul este un îndulcitor artificial folosit în multe produse fără zahăr.
Oamenii aleg adesea să-l folosească atunci când încearcă să slăbească sau să evite zahărul atunci când au diabet. De asemenea, se găsește în multe produse comerciale care nu sunt destinate în mod special persoanelor cu diabet.
Cu toate acestea, acest îndulcitor utilizat pe scară largă a fost asociat cu probleme comportamentale și cognitive, deși cercetarea a fost controversată. Aspartamul este compus din fenilalanină, metanol și acid aspartic.
6. Alcoolul, când este consumat cu moderație, alcoolul poate fi un plus plăcut la o masa, însă consumul excesiv poate avea efecte grave asupra creierului.
Astfel, consumul cronic de alcool determină o reducere a volumului creierului, modificări metabolice și perturbarea neurotransmițătorilor (substanțe chimice pe care creierul le folosește pentru a comunica).
Persoanele consumatoare de alcool au adesea un deficit de vitamina B1, deficit care poate conduce la o tulburare a creierului numită encefalopatie Wernicke, care, la rândul său, poate produce sindromul Korsakoff.
7. Consumul de pește cu conținut ridicat de mercur (o otravă neurologică care poate fi stocată pentru o lungă perioadă de timp în țesuturile animale) determină perturbarea sistemului nervos central, a neurotransmițătorilor și stimularea neurotoxinelor, ducând la deteriorarea creierului.
Peștii răpitori cu viață lungă sunt deosebit de sensibili la acumularea de mercur și pot transporta cantități de peste 1 milion de ori mai mari decât concentrația apei din jur. De aceea, sursa alimentară principală de mercur la oameni sunt fructele de mare, în special soiurile sălbatice.
De asemenea, după ce o persoană ingeră mercur, acesta se răspândește în tot corpul, concentrându-se în creier, ficat și rinichi. La femeile însărcinate, se concentrează și în placentă și făt, arată alephnews.ro
În concluzie, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru creierul nostru este să urmăm o dietă bogată în alimente integrale sănătoase și proaspete.
Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…
Ministerul Muncii a făcut public calendarul pentru plata alocațiilor copiilor în luna mai 2024. Aceasta…
Persoanele de cel puțin 16 ani pot obține venituri suplimentare, fie că sunt angajate sau…
Siguranța rutieră în Germania este reglementată prin norme strict. Încălcarea acestora poate duce la amenzi…
În ultimele zile, zvonurile legate de praful saharian care a ajuns în România au generat…
Produsele din comerț conțin frecvent aditivi alimentari, în special cele care sunt ambalate. Aditivii sunt…
This website uses cookies.