Lifestyle

Sănătatea românilor este în pericol, chiar de Paște. Avertismentul medicului Radu Țincu!

Sănătatea românilor este în pericol, chiar de Paște. Avertismentul medicului Radu Țincu!

Sănătatea românilor este în pericol, chiar de Paște. Avertismentul medicului Radu Țincu! Vopseaua de ouă comercializată în prezent, în magazinele din România, conține un număr mult mai mare de aditivi decât în urmă cu șase ani.

Vopseaua de ouă care se comercializează în prezent pe piața românească conține cu 58% mai mulți aditivi decât în urmă cu șase ani. Informația apare într-un studiu realizat de Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, Infocons.

Medicul Radu Țincu a povestit într-un interviu pentru Antena 3 cât de toxică poate fi vopseaua de ouă și ce riscuri există pentru sănătate.

Foarte multe accidente în ultimii ani au fost determinate de faptul că oamenii au folosit vopsea industrială pentru acest proces, pentru că aceea colorează și mai bine, poate fi mai spectaculoasă din punct de vedere al aspectului, însă nu s-au gândit la riscul de toxicitate. Trebuie să ne asigurăm de faptul că ouăle nu sunt crăpate.

Sănătatea românilor este în pericol, chiar de Paște. Vopseaua nu trebuie să ajungă în contact cu conținutul pe care îl mâncăm. Pe de altă parte, al treilea element pe care l-am văzut cu toții la masa de Paște este reprezentat de momentul în care ouăle puțin umede devin lipicioase și vopseaua rămâne pe mâinile noastre. Este un pericol, pentru că dacă mâncăm ulterior oul sau altă mâncare cu mâna contaminată cu vopseaua, o ingerăm.

Ce riscuri există pentru sănătate

Dacă discutăm despre vopseaua alimentară, pe care o folosim la vopsirea ouălor, putem să avem tulburări gastro intestinale, tulburări digestive, mai ales în cazul copiilor, unde riscul de toxicitate este mai mare și vulnerabilitatea este mai mare.

Dacă discutăm de acele vopsele industriale, acolo lucrurile pot fi mult mai serioase. Acestea conțin substanțe chimice, toxice, care pot merge mai mult decât la nivelului tubului digestiv și pot fi absorbite în sânge”, a declarat medicul Radu Țincu.

În cât timp se consumă ouăle de Paște

Medicul Radu Țincu a eplicat și în cât timp ar trebui consumate ouăle pe care le vopsim pentru Paște.

”La temperatura frigiderului pot fi menținute câteva zile, fără probleme. Dacă le ținem la temperatura camerei, ar trebui să fie consumate în câteva ore. Pentru că ele se pot deteriora”, a mai spus Radu Țincu.