Lifestyle

Săptămână istorică. Finlanda ni se alătură în NATO

Săptămână istorică. Finlanda ni se alătură în NATO

Marți, pe 4 aprilie, Finlanda va deveni al 31-lea stat al Alianței Nord-Atlantice. Ea a primit undă verde din partea Turciei, deși Istanbulul se arătase inițial reticent față de această țară nordică. În momentul de față, Suedia așteaptă aceeași aprobare din partea țării condusă de Recep Erdogan.

Intrarea Finlandei în NATO  va avea loc imediat înaintea unui summit de două zile al Miniștrilor de Externe din întreagă Alianță a Tratatului Atlantic de Nord. Amintim că Suedia și Finlanda sunt membre UE, dar nu și-au exprimat dorința de a intra în NATO, nici nu au fost invitate, până la începutul anului 2022. În schimb, Norvegia este o membră fondatoare a acestei alianțe, dar nu a aderat la Uniunea Europeană până în prezent.

Rusia a atacat o altă pretendentă la Alianța Nord-Atlantică, Ucraina, în data de 24 februarie 2022. Totodată, Vladimir Putin a amenințat țările din Peninsula Scandinavă că le-ar putea ataca dacă ele nu renunță la dezideratul NATO.

Primele declarații despre aderarea istorică a Finlandei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat următoarele: „Săptămâna aceasta este istorică. Mâine, vom întâmpina Finlanda, care devine al 31-lea stat membru NATO. Facem Finlanda mai sigură şi Alianţa Nord-Atlantică mai puternică. Vom arbora drapelul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO. Va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea în zona nordică, pentru întreaga Alianţă Nord-Atlantică”. El consideră că intrarea Finlandei în această alianță va crește și nivelul de securitate al Suediei, chiar dacă aceasta din urmă încă se află în expectativă pentru ratificarea din partea Turciei, raportează Ziarul Financiar.

„Anul trecut, statele aliate au luat decizia istorică de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre NATO. De atunci, am asistat la cel mai rapid proces de ratificare din istoria moderă a NATO. Statele aliate sunt de acord că şi procedurile pentru aderarea Suediei trebuie finalizate rapid”, a mai declarat secretarul general al Alianței Tratatului Nord-Atlantic, care se arată optimist față de statutul țării vecine Finlandei. Totuși, Suedia este pusă față în față cu opoziția Turciei. Recep Erdogan cere ca țara scandinavă să elibereze membrii Partidului Muncitoresc al Kurdistanului (PKK) care sunt închiși pe teritoriul său. Suedia refuză această tranzacție.

Reacția Rusiei

Federația Rusă se opună vehement avansului NATO în Europa. Prima declarație făcută de un oficial rus cu privire la aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică vine de la Aleksandr Grușko, ministrul adjunct de externe al Rusiei.

„O parte din măsuri au fost deja anunțate. Ne vom consolida potențialul militar în direcția vest și nord-vest. În cazul în care forțele și echipamentele altor țări ale NATO vor fi staționate în Finlanda, vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura în mod fiabil securitatea militară a Rusiei”, a declarat acesta.