Actual

Scad veniturile unei anumite categorii de români! Marcel Boloș: „E o realitate, e scrisă negru pe alb în PNRR”

băncile salarii reduse, sursa foto playtech
sursa foto playtech

Pentru angajații din sectorul public, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, are vești proaste. Deși România va primi mai mulți bani datorită Planului Național de Redresare și Reziliență, există o serie de plafoane și reduceri salariale asociate obligațiilor din PNRR.

Drepturile salariale ale angajaților de la stat vor servi ca principal barometru al legii salarizării discutate în PNRR. După ce sporurile vor fi limitate la maximum 20% din salariul de bază, veniturile acestora vor scădea.

Veniturile bugetarilor vor scădea

„Avem procentul de 20 maxim bugetarilor, avem maxim. Putem să avem o sută de sporuri, poate este un exemplu deplasat, vom avea un plafon la salariu de bază, nu la fondul de salarii. Aici s-a dat mandat din partea Guvernului să încercăm la cheltuielile cu salariile, nu știu cum vom reuși”a precizat duminică, 30 aprilie, Marcel Boloș.

Oficialul de la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a ținut, de asemenea, să sublinieze necesitatea revizuirii numărului de bugetari. Această politică trebuie implementată, a adăugat ministrul, pentru a reduce drastic indicatorul cheltuielilor salariale.

„Scenariul doi constă în revizuirea numărului de bugetari. Acest scenariu trebuie asumat politic, este o decizie de coaliție. Va trebui să fie o reducere semnificativă a indicatorului legat de cheltuielile cu salariile. Nu vreau să bulversez pe cei din sectorul public, dar e o realitate reforma, e scrisă negru pe alb în PNRR”,a spus el, potrivit Antena 3.

În aceste condiții, Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat că structura legii salarizării nu impune o reducere a drepturilor financiare ale bugetarilor.

Sporurile vor fi plafonate

În același timp, Budăi a precizat că angajamentul PNRR al României interzicea acordarea de stimulente pentru salariații din sectorul public care să depășească 20% din salariu.

„Scrie în PNRR că trebuie să venim la o masă de sporuri de 20% pe individ. Vom vedea. Lucrăm la construcţia legii salarizării, dar în niciun caz în sensul tăierii salariilor, sub nicio formă. Nu am avut această discuţie acum, în coaliţie, đar lucrăm la legea salarizării şi probabil acolo vom discuta pe rearanjarea coeficienţilor. Dacă legea salarizării nu ar fi fost pusă între paranteze şi ar fi ajuns la nivelul maxim din 2022, cu siguranţă şi rezolvarea inechităţilor ar fi avut un impact mai mic, pentru că am fi ştiut ce avem de îmbunătăţit. Din păcate, tot un guvern de dreapta a pus şi legea salarizării între paranteze”, a precizat Marius-Constatin Budăi.

Vorbind despre suprataxarea veniturilor care îl depășesc pe cel al președintelui Klaus Iohannis, Budăi a declarat că: „Nu am avut această discuţie acum, în coaliţie, đar lucrăm la legea salarizării şi probabil acolo vom discuta pe rearanjarea coeficienţilor. Dacă legea salarizării nu ar fi fost pusă între paranteze şi ar fi ajuns la nivelul maxim din 2022, cu siguranţă şi rezolvarea inechităţilor ar fi avut un impact mai mic, pentru că am fi ştiut ce avem de îmbunătăţit. Din păcate, tot un guvern de dreapta a pus şi legea salarizării între paranteze”, a explicat Marius- Constantin Budăi, potrivit Antena3 CNN.