Social

Scade vârsta de pensionare! Vezi cum poți ieși la pensie cu doi ani mai devreme

Pensionarii, sursa foto: drmax.ro
sursa foto: drmax.ro

Unii lucrători vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără a fi penalizați în niciun fel. Mai multe persoane se vor putea pensiona anticipat, deoarece lista celor care se vor putea folosi de acest privilegiu a fost extinsă.

Mai precis, românii care trăiesc în zonele țării unde poluarea este la cote înalte, și care suferă consecințe din cauza acestui lucru, se vor putea pensiona cu doi ani mai devreme decât restul locuitorilor vârstnici ai țării.

Unii români pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme

Camera Deputaților, care are rol de for decizional, a acceptat propunerea legislativă care vizează creșterea numărului de persoane care beneficiază de scăderea cu doi ani a vârstei standard de pensionare în zonele încă afectate de poluare. Propunerea propusă ar modifica articolul 65 din Legea 263/2010 prin creșterea numărului de localități ale căror persoane sunt vizate de această clauză. Persoanele care au locuit în regiuni poluate timp de cel puțin 30 de ani vor avea vârsta obișnuită de pensionare redusă cu doi ani. Acest proiect nu impune nicio sancțiune suplimentară pentru persoanele care au locuit pe o rază de 8 kilometri în jurul acestor regiuni periculoase.

Cele mai afectate regiuni

Astfel, localități din județul Alba (Bistra și Sălciua), județul Arad (Aluniș, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu) și județul Argeș (Pitești) se adaugă pe lista zonelor ai căror locuitori pot beneficia de reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare. Mai sunt incluse pe această listă localitățile Comănești din județul Bacău, Codlea din județul Brașov și Giurgiu din județul cu același nume. Conform limbajului legii, un număr mare de comunități suplimentare au fost adăugate pe lista persoanelor afectate de poluare. Ca urmare a extracției și consumului de materiale nocive, locuitorii din aceste zone sunt expuși la niveluri ridicate de poluare.

Localitățile afectate au niveluri semnificative de poluare aduse de anumite operațiuni chimice. În consecință, regiunile vizate sunt cele afectate din cauza „extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat”, potrivit Romania TV .