Social

Scandal mare în Sănătate. O parte din „Linia I” de la COVID adresează o scrisoare deschisă ministrului Sănătății

rafila
Arhivă

Biologii, biochimiștii și chimiștii din sistemul sanitar cer să fie respectați și sprijiniți de organizația profesională OBBCSSR. Aceștia consideră că au fost agresați, hărțuiți și intimidați, și au trimis o scrisoare deschisă către ministrul Sănătății și președinții Comisiilor de Sănătate din Senat și Camera Deputaților.

În ultimii ani, evenimentele prezentate în spațiul public cu privire la interpretarea și aplicarea Legii 460/2003, legea de organizare și funcționare a biologilor, biochimiștilor și chimiștilor din sistemul sanitar, au demonstrat fără echivoc faptul ca „actuala și vechea” conducere a OBBCSSR a emis Hotărâri de Consiliu Național cu valoare de acte normative secundare, care sunt total în dezacord cu realitățile legislative trecute și actuale și care încălcă Legea Educație Naționale nr. 1/2011, normele ARACIS, adresele emise de Ministerul Sănătății, dar și alte legi, inclusiv propria Lege de funcționare, 460/2003.

Care sunt nemulțumirile

Nemulțumirea membrilor Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR) este că nu a fost modificată Legea 460/2003. Aceștia spun că membrii care au avut opinii diferite au fost hărțuiți, amenințați cu procese ți chemați în fața Comisiilor de disciplină. În acest sens, dau vina pe conducerea OBBCSSR – un grup restrâns de persoane care care fac cele amintite, de apropximativ 20 de ani.

Răspunsul Corpul de Control al Ministrului Sănătății la Petiția „Stop Hartuirii și Terorizării Biologilor, Biochimiștilor și Chimiștilor de Către Conducerea OBBCSSR!” a demonstrat abuzul de putere exercitat de către conducerea OBBCSSR asupra membrilor, cu consecințe grave asupra vieții personale și asupra sănătății psihice și fizice a acestora. De asemenea, în același răspuns, Ministerul Sănătății apreciază ca fiind „neacceptabile si nelegale” anumite acțiuni ale conducerii OBBCSSR și recomandă modificarea și actualizarea Legii 460/2003 ca unică modalitate de stopare a abuzurilor și de aliniere la noua legislație națională și europeană.

Scrisoarea deschisă

Toate acestea au dus la următoarea Scrisoare Deschisă către Ministrul Sănătății și Președinții Comisiilor de Sănătate din Senat și Camera Deputaților: Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, dr. Nelu Tătaru. Se solicită amendarea de urgență a Legii 460/2003, care să cuprindă, printre altele, următoarele:

„1. Definirea clară a nivelului de studii universitare a membrilor OBBCSSR în acord cu Legea Educație Naționale.

1. Numirea unui reprezentant al Ministerului Sănătății în Consiliului National al OBBCSSR, care sa poată exercita un rol activ de supraveghere și control.
  2. Modificarea componenței Consiliului National prin includerea cu drept de vot a cate unui cadru didactic universitar din Facultatile de Biologie si Chimie, facultăți reunite în Consorțiul Universitaria (UAIC).
  3. Introducerea funcțiilor de biolog/biochimist/chimist medical.
  4. Limitarea numărului de mandate pentru președinte și vicepreședinți la un număr de maxim doua mandate incepand de la înființarea organizației.
  5. Publicarea Hotărârilor Consiliului National și ale BexN in Monitorul Oficial, urmata de afișarea obligatorie a acestora pe site-ul organizației profesionale.
  6. Adoptarea și publicarea Codului de Etica și Deontologie precum și a Statutului OBBCSSR în Monitorul Oficial, numai după primirea Avizului Pozitiv din partea Ministerului Sănătății.
  7. Publicarea anuala pe site-ul OBBCSSR a bilanțului și contului de execuție a bugetului de venituri și cheltuieli ale anului anterior.
  8. Publicarea Registrului Unic al membrilor OBBCSSR pe site-ul OBBCSSR, conform Art.25(10) din Legea 460/2003.
  9.  Introducerea specialitatilor membrilor OBBCSSR in Registrul National al Competentelor.

Domnule prof. univ. dr. Alexandru Rafila Ministru al Sănătății, doamnelor și domnilor parlamentari vă solicităm sa luați în considerare solicitările de mai sus și să introduceți amendamente la Legea 460/2004, acestea reprezentând singura modalitate de rezolvare a problemelor cu care se confruntă de ani de zile aceste profesii!

Rugam absolventii Facultatilor de Biologie si Chimie, precum si societatea civila sa sustina aceasta Scrisoare Deschisa!”