Info Actual

Info Actual > Showbiz > Scandal uriaș în media. Afirmațiile lui Stelian Tănase au devenit virale. „TVR ar trebui închisă”
Showbiz

Scandal uriaș în media. Afirmațiile lui Stelian Tănase au devenit virale. „TVR ar trebui închisă”

Scandal uriaș în media. Afirmațiile lui Stelian Tănase au devenit virale. „TVR ar trebui închisă”

Scandal uriaș în media. Afirmațiile lui Stelian Tănase au devenit virale. O anchetă explozivă a fost făcută de director general al TVR, Stelian Tănase, despre scandalul inscat la TVR.

Într-un interviu realizat în exclusivitate pentru evz.ro, Stelian Tănase   a vorbit pe larg despre scandalul Revelionului de la postul public. Printre subiectele derulate, Stelian Tănase a vorbit și despre reabilitarea televiziunii naţionale.

Scandal uriaș în media. „Nu am urmărit nicio secundă acest program de la TVR. Dar eu nu înţeleg un lucru, care e singura întrebare pe care o am despre asta. 20 de milioane… facebook e plin cu reacţii negative. Eu mă întreb dacă oamenii ăştia – unii elite intelectuale, evident – au urmărit Revelionul de la TVR? Eu cred că nu. Că nu suporţi… Dar întreb altceva? Când ai 140 de canale de televiziune, de ce stai să te uiţi pe TVR 1 sau pe orice alt canal care are un Revelion prost? Numai aşa, ca să te enervezi?

Libertatea înseamnă telecomandă acum. Şi te muţi pe Rai Due sau te muţi pe YouTube şi am văzut Oscar Peterson sau Tony Benett, chestii d-astea. Nu ştiu de ce enervează ei că li s-a dat acest program, când ai toată libertatea să închizi televizorul sau să treci pe alt program. Sau să vezi propriile tale filme dacă ai o colecţie de dvd-uri.”

Credeţi că programele de acest gen sunt potrivite pentru o televiziune publică?

„Nu l-am văzut. Nu pot să mă pronunţ. Nu am văzut nici măcar o secundă. Nici genericul nu l-am văzut. Doar din ce am văzut pe Facebook a fost unul care făcea Garcea şi a mai fost nu ştiu cine… Nici Vacanţa Mare n-am văzut niciodată”, spune Stelian Tănase.

Discuția a mers mult mai departe, iar Stelian Tănase a vorbit despre actuala conducere a TVR. Oare se va schimba ceva în urma emisiunii în noaptea de Revelion? Stelian Tănase a precizat: „Nu ştiu, dar un lucru singur ştiu… Trebuia să meargă cu raportul (n.r. – raportul de activitate al TVR) şi anul trecut, şi în urmă cu doi ani, în aprilie la Parlament… Nu s-au dus pentru că PSD n-ar fi programat, dar asta trebuie să verificaţi.

Ce cred eu că se va întâmpla acum? Da, cred că vor fi schimbaţi pentru că este altă majoritatea parlamentară. Procedura este aşa: se depune raportul, raportul se respinge şi în momentul ăsta Consiliul de Administraţie (n.r. – CA) este demis. Se alege un nou Consiliu de Administraţie, pe baza noii majorităţi, fiecare cu numărul de voturi pe care îl are…

Se alege un nou Consiliu de Administraţie reflectând aceste proporţii şi se va alege un preşedinte care va fi probabil de la grupul care dă cei mai mulţi oameni în CA. Asta e procedura şi cred că ea se va întâmpla în aprilie, anul ăsta. Aşa stabileşte legea, în aprilie se depune raportul anual de activitate.

Şi cred că va fi schimbat, dacă mă puneţi să fac un pronostic… Datorită faptului că s-a schimbat majoritatea parlamentară – deci nu mai conduce PSD – va fi natural şi cu CA. Dar şi dacă erau foarte buni, se întâmpla asta… Mă înţelegeţi? Este o decizie politică în principal. Nimeni, niciodată nu citeşte rapoartele alea şi ei nu sunt lăsaţi în pace sau demişi în funcţie de rapoarte.

„TVR ar trebui închisă”

Întrebat în ce context s-ar impune vreodată schimbarea conducerii unei televiziuni publice, fostul şef al TVR a spus: „Televiziunea ar trebui închisă după părerea mea. Felul în care funcţionează, datoriile istorice care s-au anulat prin faptul că a trecut la stat… Felul în care funcţionează încă de pe vremea comunismului… Cred că ar trebui pur şi simplu o televiziune care să reflecte secolul 21, cu o nouă legislaţie, cu o nouă viziune…

Sunt atâtea exemple chiar şi în ţările foste comuniste, cum ar fi Polonia, Cehia, care au schimbat în sensul în care vă spun eu acum şi au produs nişte televiziuni moderne, în pas cu vremea. Cred că asta ar trebui făcut. Noi suntem încă cu faţa la trecut în mult prea mare măsură. Şi mai este un lucru: trebuie să precizăm mai bine ce vrem de la o asemenea televiziune.

Vrem să concureze cu Pro TV, cu Antenele, cu Digi 24? La ce televiziune ne raportăm ca pretenţii? Trebuie să fim clari şi să conturăm o televiziune de acest sens. Eu aş face o televiziune în beneficiul public, cu multă cultură, cu istorie naţională, cu personalităţi româneşti care să nu ţină pur şi simplu cont de criteriile comerciale.

Adică nu mă pune pe mine să fac un Revelion din ăsta (n.r. – ca acela realizat de Vacanţa Mare pentru TVR) sau nu ştiu ce serial cum vedem pe la televiziunile comerciale. Televiziunea publică nu trebuie să aibă nimic din ce au televiziunile comerciale, care au marfa lor şi e foarte bine că există. Televiziunea publică trebuie să aibă o marfă specifică şi care ţine de binele public.

Vacanţa Mare nu ar fi apărut la TVR

Ce le-ar fi spus Stelian Tănase dacă totuşi Mugur Mihăescu şi Radu Pietreanu ar fi ajuns în faţa lui pentru o discuţie despre programul de Revelion? „Că nu-i cunosc. Normal. Aş fi avut o reacţie normală, de om normal, ca să zic aşa…

Nu ştiu ce audienţă au avut (n.r. – TVR cu Revelionul pregătit de Vacanţa Mare) şi nici nu mă interesează. Nu ştiu ce să vă zic. Aş da o notă în condiţiile în care n-am examinat elevul. Cu banii este întotdeauna o mare problemă. Lumea se împătimeşte aşa, se pasionează… Că le-a dat prea mult, că le-a dat prea puţin… Nu ştiu, aici să ştiţi că dictează piaţa şi nu dorinţele unuia sau altuia.

Ce cred eu că trebuie să se întâmple, însă, este că CNA trebuie să investigheze serios nu atât partea editorială, că nu-i treaba lui… Dar să investigheze exact ce s-a întâmplat acolo. Dacă contractele s-au făcut corect, dacă programele au avut nivelul de calitate, dacă ţintele sau umorul pe care l-au practicat sunt ok… Asta, CNA trebuie să facă, este menirea lui, dar nu în sensul unei cenzuri, să nu înţelegeţi că eu asta spun…”, a spus scriitorul pentru sursa citată.