Actual

Scandalul Bâstroe: lucrurile se mișcă. Au început măsurătorile

Canal Bastroe Sursa foto Wikipedia
Credit imagine: Wikipedia

Situația Canalului Bâstroe a stârnit multe controverse. Pentru ca lucrurile să fie clarificate, România și Ucraina au căzut de acord să facă niște lucrări de măsurare pe acest canal, pentru a determina dacă există nereguli. În data de 21 martie, Ucraina și-a dat acordul în scris pentru viitoarele măsurători făcute de autoritățile române.

Secretarul de stat al Ministerului Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, este cel care a adus în atenția publicului faptul că măsurătorile au început astăzi, 7 aprilie 2023. Amintim că pe brațul Chilia, aceste lucrări au demarat în data de 17 martie, cele de pe Bâstroe fiind amânate pentru că întâi a întârziat acordul autorităților ucrainene, iar apoi au fost în concediu specialiștii din partea României, mutând și mai departe în viitor data începerii măsurătorilor.

Declarația lui Sorin Grindeanu

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a fost mulțumit de înțelegerea la care au ajuns cele două țări cu ieșire la Dunăre.

„După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală!

Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român!
În prezent, avem un acord pentru măsurători care sunt efectuate de echipajele noastre pe brațul Chilia (partea ucraineană) între km 22 și km 116.
Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul brațului Chilia cuprins între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bâstroe.
În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, insist că este în interesul ambelor state să fie clarificată situația dragajelor efectuate de Ucraina pe tot brațul Chilia și pe canalul Bâstroe”, a declarat el în momentul în care discuțiile bilaterale în privința acestei probleme au început.

Ionel Scrioșteanu a fost la rândul său optimist, atunci când a făcut public faptul că Ucraina a fost de acord să se oprească din lucrările de dragaj până la stabilirea unui verdict.

„Vestea bună este că Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj pe Chilia şi pe Bâstroe şi am stabilit împreună cu delegaţia Comisiei Europene că activitatea principală de la acest moment se va canaliza către consolidarea canalului Sulina, investiţiile în canalul Sulina în aşa fel încât să creştem capacitatea de tranzit pentru preluarea tuturor navelor care sunt pe clusterul Dunării maritime. (…) Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj, fie el operaţional, de întreţinere sau altă formă”, a declarat acesta, conform informațiilor puse la dispoziție de HotNews.

Opiniile politicienilor despre scandalul româno-ucrainean

Sorin Grindeanu este cel care a adus în atenția publicului, în 15 februarie, situația potențial problematică reprezentată de lucrările de dragaj de pe Canalul Bâstroe:

„Există nişte tratate internaţionale pe care trebuie să le respectăm. Noi am provocat această întâlnire la Ministerul Transporturilor, deşi nu e neapărat treaba MTI.
Este mai mult o chestiune care ţine de Ministerul Afacerilor Externe şi al Mediului, pentru că vorbim de tratate internaţionale pe care toată lumea trebuie să le respecte şi pentru că vorbim de un posibil impact pe care asemenea de lucrări de dragare pe Bâstroe îl pot avea asupra mediului şi asupra Deltei Dunării”, a spus el la momentul respectiv.

Pe de altă parte, președintele României, Klaus Iohannis, a avut o atitudine mai puțin militantă față de acest context. El a spus că „nu trebuie amestecată îngrijorarea pentru prezervarea biodiversității Deltei Dunării cu diverse abordări politice de moment”. De asemenea, a precizat că informațiile despre dragaj erau disponibile încă din vara lui 2022, dar fuseseră ignorate de oamenii politici până la intervenția lui Grindeanu.

„Nu cred că în acest moment e potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei nu au nevoie să fie certați”, a adăugat președintele român.