Actual Politică

Scandalul de la Școala de vară a tinerilor liberali s-a lăsat cu demiteri după ce a mai apărut o înregistrare șocantă

Scandalul de la Școala de vară a tinerilor liberali s-a lăsat cu demiteri după ce a mai apărut o înregistrare șocantă

Școala de vară a tinerilor liberali a început frumos, discursurile au fost elevate, și nimic nu anunța scandalul care se prefigura la orizont. Ziele au fost bune, serioase, motivate și motivante. Dar serile, după cum s-a văzut ulterior, de coșmar. O petrecere care se dorea a fi frumoasă, în concordanță cu teoriile liberale, a degenerat. Ulterior, ca la domino, reacțiile au avut loc în lanț, una după alta.

Scandalul de la Școala de vară a tinerilor liberali s-a lăsat cu demiteri după ce a mai apărut o înregistrare șocantă

O știre de ultimă oră atestă că Mara Mareș, șefa organizației de tineret a PNL, a confirmat, deja, pentru media plecarea lui Octavian Oprea din funcțiile de la partid și din guvern, aceasta ca răspuns al faptului că, anterior, premierul Ciucă a cerut ca tinerii responsabili de vulgaritățile care, întâmplător sau nu, dar au fost și filmate și îndelug virualizate on-line, să fie identificați.

”Urmare a evenimentelor petrecute la Școala de vară a Tineretului Național Liberal, în urma analizarii materialelor video și a discutiilor avute cu mai multe persoane prezente, a fost clarificat modul în care acest incident regretabil s-a produs și s-au stabilit rolurile participanților în respectivul eveniment. Cu efect imediat, urmează ca Secretarul General, domnul Octavian Oprea, să își prezinte demisia din toate funcțiile deținute.

Tineretul Național Liberal militează pentru respectarea valorilor morale, pentru pluralism politic, toleranță și incluziune, respectă libertatea de exprimare exercitată cu bun simț, iar astfel de incidente regretabile nu reflectă viziunea, misiunea ori programele organizației”, a spus Mara Mareș.

Prin urmare, Octavian Oprea, secretarul general al Tineretului Național Liberal, a fost demis marți, 20 septembrie 2022, atât din funcția de la partid, cât și din funcția de vicepreședinte al Autorității pentru Digitalizarea României.

Oprea a fost găsit vinovat pentru organizarea școlii de vară a TNL de la Venus, ocazie cu care tinerii liberali au fost filmați în timp ce strigau injurii la adresa PSD, fapt relatat de media.

Europarlamentarul Mihai Tudose, fost ministru PSD, s-a referit și el la incidentul de la întrunirea tineretului PNL, duminică, într-o emisiune de la Prima tv, unde a fost invitat pentru un interviu.

Întrebat de realizator ce părere are despre incidentul de la întrunirea tineretului PNL, când s-a strigat ”m..e PSD!”, Tudose a spus că toți liderii din PNL și-au cerut iertare în numele celor care s-au dat în stambă și el și colegii lui au apreciat gestul. Însă, dacă ar fi fost membrii PSD, ar fi fost dați afară din partid. Când a primit replica jurnalistului că același tip de injurii a folosit și Nicolae Bădălau la nunta fiicei, fostul premier a replicat că de atunci nici Bădălău nu mai e membru PSD.

Cum au decurs faptele reprobabile

Tinerii liberali au participat, în weekend-ul 10-11 septembrie 2022, la Școala de Vară a partidului de la Costinești. La un moment dat, însă, au făcut o petrecere la care s-au distrat scandând injurii la adresa PSD, nimeni alții decât colegii de coaliție ai PNL. Inițial, au scandat „M…e PSD!”, iar înregistrarea a apărut online și s-a distribuit imediat (vezi mai jos). Acum, însă, a apărut o nouă înregistrare video, în care se aude strigând „Ale, ale… tineretul PSD… să le f… mamele!”

După ce imaginile au apărut pe internet, șefa Tineretului Național Liberal (TNL), Mara Mareș, a reacționat și a transmis imediat că își cere scuze pentru aceste „comportamente inacceptabile”.

La rândul său, Mihai Ghigiu, președintele Tineretului Social-Democrat, a răspuns că apreciază scuzele și spune că nu va fi afectată coalitia de acest incident.

Și Antena 3 a difuzat, marți, o nouă înregistrare de la școala de vară a Tineretului Național Liberal, unde viitoarea generație de PNL-iști cântă sloganuri vulgare împotriva PSD-iștilor cu care se află la guvernare. „Ale, ale, ale / Cine e cu PeSeDe / Să le f***m mamele!”, cântă tinerii din PNL, potrivit filmărilor (click aici).

Foto: colaj ziare.com