Social

Scandalul minerilor din Valea Jiului i-a amploare. Minerii vor convocarea CSAT. Care sunt solicitările ortacilor

Scandalul minerilor din Valea Jiului i-a amploare. Minerii vor convocarea CSAT. Care sunt solicitările ortacilor

În curtea Minei Lupeni, dar și la mina de la Vulcan, ortacii s-au adunat pentru a protesta împotriva conducerii CEH, căreia i se solicită demisia.

Minerii sunt furioși din cauză că nu li s-a mai dat salariile  și cer cu această ocazie achitarea acestora în două tranşe în zilele de 15 şi 30 ale lunii.

De asemenea, minerii mai solicită , achitarea tichetelor de masă restante de 10 luni şi a transportului la şi de la locul de muncă restant de 11 luni.

Minerii trimit o scrisoare deschisă

Ortacii solicită prezenţa ministrului Energiei în Valea Jiului, mai exact în subteranul Minei Lupeni

Sindicatul Solidaritatea din Hunedoara a transmis vineri o scrisoare deschisă către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Guvernul României şi Avocatului Poporului, în care solicită convocarea unei şedinţe CSAT pe tema situaţiei din Valea Jiului, unde sute de mineri protestează de mai multe zile şi unde Termocentrala Mintia a fost oprită din lipsă de cărbune.

„Sindicatul Solidaritatea Hunedoara vă sesizează următoarele aspecte legate de oprirea Termocentralei Mintia din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. din lipsă de cărbune la data de 19.02.2020 şi amplificarea convulsiilor sociale în Valea Jiului, nemulţumirea cetăţenilor rămaşi în frig şi a celor care nu vor putea să îşi ducă copiii la şcoală, respectiv manifestările spontane ale salariaţilor care se pot accentua din cauza incertitudinii siguranţei locului de muncă, neplata salariilor şi perspectiva intrării în faliment a societăţii”, se arată în scrisoarea transmisă de Sindicatul Solidaritatea.

Municipiul Deva a rămas fără căldură şi apă caldă

„Oprirea Termocentralei Mintia din lipsă stoc de cărbune a lăsat cetăţenii municipiul Deva, instituţiile publice, şcoli, grădiniţe, spitale, creşe şi agenţi economici, racordaţi la sistemul de termoficare, fără apă caldă şi căldură, în plină iarnă şi stare de alertă (pandemie), încălcând Legea 325/2006”, se mai arată în scrisoare.

Reprezentanţii sindicatului au mai transmis că ar fi necesar un stoc de cărbune din rezerva de stat pentru ca populaţia din Deva să nu mai rămână fără apă caldă şi căldură în plină iarnă.

„De nenumărate ori am solicitat Guvernului României, Ministerului Energiei şi Ministerul Afacerilor Interne constituirea la Termocentrala Mintia a unui stoc de cărbune la rezerva de stat (conform Legii 82/1992) pentru evitarea rămânerii populaţiei, instituţiilor publice, şcolilor, grădiniţelor, creşelor, spitalelor şi agenţilor economici din municipiul Deva fără apă caldă şi căldură, dar mai ales în momentul de faţă a lipsei condiţiilor igienice-sanitare în plină pandemie cauzată de virusul SARS-COV-2.

Solicitările au rămas fără răspuns din partea autorităţilor care ar trebui să protejeze populaţia acestei ţări. Pe această cale vă sesizăm şi faptul că din lipsa lichidităţilor nu se pot constitui garanţiile financiare pe Piaţa de Echilibrare la CNTEE Transelectrica S.A., situaţie care va împiedica accesul Termocentralei Mintia la vânzarea de energie electrică pe platforma OPCOM a operatorului pieţei de energie unice din România, începând cu data de 26.02.2021”, se mai arată în textul scrisorii.

Sindicaliștii vor convocarea CSAT

Sindicaliştii solicită, în finalul scrisorii lor, convocarea unei şedinţe a CSAT pe tema situaţiei din Valea Jiului.

„Vă solicităm convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pe tema Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. având în vedere că termocentrala Mintia este un obiectiv naţional strategic cuprins în Legea nr. 225/2018 privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice, definite de Directiva Consiliului UE nr. 114/2008/CE după cum urmează: ”, se mai arată în scrisoare.