Actual

Schemă de sprijin în valoare de 37,6 milioane de euro pentru fermieri! C.E a aprobat

datoria externă Creditul Fermierului salariul lunar BANI, euro, sursa foto pixabay 660 e milioane de euro 10.000 de euro
sursa foto: arhiva companiei

Comisia Europeană a dat aprobarea, în cursul zilei de miercuri, pentru o schemă de sprijin în valoare de 37,6 milioane de euro prezentată de România. Această schemă are ca obiectiv susținerea producătorilor locali de tomate și usturoi în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Decizia de aprobare a fost luată în conformitate cu cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat. Acesta a fost adoptat inițial de Comisie la 23 martie 2022. A fost  modificat la 20 iulie 2022 și 28 octombrie 2022.

Conform acestei scheme, sprijinul financiar va fi acordat sub forma de granturi directe către producătorii de tomate din spații protejate, cum ar fi serele, și către cultivatorii de usturoi, care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza perturbărilor create pe piața agricolă de invazia rusă din Ucraina.

Noua schemă de sprijin  nu va depăși 280.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Suma va fi disponibilă până la data de 30 iunie 2024.

Comisia a evaluat și a concluzionat că această măsură este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă în economia statului membru, în conformitate cu articolul 107, alineatul (3), litera (b) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE), respectând astfel condițiile stipulate în cadrul temporar. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, potrivit Agerpres.