Actual

Schimbare la nivelul polițelor RCA. Ce beneficii vor avea șoferii

cresc asigurările auto; sursă foto romaniatv.net
sursă foto romaniatv.net

Schimbare la nivelul polițelor RCA. Asigurarea obligatorie reprezintă un mare stres pentru șoferi. Realizarea acesteia necesită scoaterea unei sume destul de mari din buzunar. De asemenea, în momentul expirării acestei polițe, șoferii nu mai au voie să circule pe drumurile publice, până la rectificarea acestui lucru.

Dar, vor apărea anumite schimbări la nivelul legii RCA. Acestea sunt în avantajul șoferilor, care vor beneficia de anumite reglementări.

Schimbare la nivelul polițelor RCA

Șoferii se vor confrunta cu schimbări majore din punct de vedere al regulilor RCA. O nouă lege ce va fi adoptată vine în sprijinul acestora. Legea urmează să fie adoptată de Parlament în următoarele săptămâni.

O modificare importantă la nivelul legii aduce o veste bună pentru șoferi. Mai exact, conducătorii auto care rămân fără permis de conducere vor putea să suspende polița RCA. Aceasta va fi oprită pe perioada în care șoferul rămâne fără carnet. Astfel, oamenii nu vor mai pierde din perioada de asigurare, în timpul în care nu mai au carnet de conducere.

Șoferii pot suspenda asigurarea

Schimbare la nivelul polițelor RCA. Conducătorii auto vor avea posibilitatea de a suspenda asigurarea unui vehicul. Acest lucru va fi permis în anumite cazuri. Dacă șoferului i se suspendă permisul pentru nerespectarea unor reguli de circulație. Dar, și dacă mașina este avariată și nu mai există posibilitatea circulării.

Așadar, pentru a putea realiza acest lucru, șoferii vor fi nevoiți să facă o cerere la asigurator. Trebuie depusă de asemenea și dovada evenimentului întâmplat. În acest timp, în care asigurarea este suspendată, mașina trebuie ținută în afara părții carosabile.

Perioada asigurării se prelungește

În urma depunerii unei cereri, șoferilor li se va prelungi perioada de asigurare. Va fi adăugat un act adițional la contractul încheiat cu asiguratorul. Această prevedere face parte din propunerile expuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Inițiativa dorește să reformeze anumite părți ale legii RCA.

În plus, șoferii pot alege să suspende polița RCA și pentru vehiculele care nu sunt înmatriculate. Aceeași regulă se aplică și în cazul mașinilor care nu au dreptul de a circula pe drumurile publice.

Asigurare obligatorie

Dar, pe lângă această veste bună, vor fi aplicat și alte modificări. În următoarea perioadă, polițele RCA vor fi verificate chiar și atunci când mașina este parcată sau în mișcare. Polițiștii vor putea astfel să aibă o imagine mai clară legată de vehiculele care circulă pe drumurile publice.

Schimbare la nivelul polițelor RCA. În mișcare, Poliția Română va verifica polița RCA a vehiculului prin intermediul unor camere video. Acestea vor fi amplasate în diferite locații pe drumurile publice. Astfel, se va reduce numărul șoferilor care circulă fără asigurare.

Istoricul daunelor

Printre propunerile ASF, se află și o prevedere care face referire la istoricul daunelor unui vehicul. Se dorește ca asiguratorii RCA să fie obligați să emită un certificat cu istoricul daunelor unui vehicul. Acest lucru poate fi realizat la cerere, dacă proprietarul dorește. Astfel, în cadrul acestui certificat vor fi prezentate daunele pe care le-a avut vehiculul în ultimii 5 ani.

ASF a propus de asemenea și o prelungire a plafonului la nivelul polițelor RCA. Modificările legii au în prim plan siguranța rutieră, conform Daily Business .