Social

Schimbări majore în Codul Rutier: Ce trebuie să faci acum în trafic sau risti amenzi colosale!

CoSancțiuni rutiere, sursa foto zf.ro punctele de penalizare
sursa foto zf.ro

Vineri, 16 iunie, au intrat în vigoare o serie de modificări ale Codului Rutier. Indiferent de tipul de drum pe care circulă, șoferii sunt acum obligați să facă acest lucru.

Participanții la trafic care încalcă noile reguli riscă să plătească amenzi mari.

Legislația rutieră din România s-a schimbat

Începând de vineri, 16 iunie, pe toate tipurile de drumuri publice din țară, mașinile vor trebui să folosească luminile de zi (DLR) sau luminile de întâlnire. Marți, 13 iunie, președintele Klaus Iohannis a promulgat revizuirile, iar acestea au fost publicate în Monitorul Oficial.

În esență, modificarea prevede ca toți șoferii care circulă pe șoselele din România, indiferent de categorie, să poarte lumini de zi sau de întâlnire. Articolul 44 alineatul (2) face referire la aceste norme.
„În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, se arată în modificările la OUG 195/2002.

Mai mult,, care prevede sancțiuni pentru cei care nu respectă această obligație, transmite avocatnet.ro.
Potrivit modificările aduse la OUG 195/2002, care includ și articolul 108 alineatul (1) litera a), punctul 7 „nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice atrage după sine sancțiunea unei amenzi și două puncte de penalizare”.

Se urmărește reducerea numărului de accidente

Până vineri, 16 iunie, pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale europene erau necesare doar luminile de întâlnire sau de zi pe tot parcursul zilei.

Intenția inițială a proiectului de lege a fost de a restricționa utilizarea luminilor de circulație pe timp de zi sau a luminilor de întâlnire la drumurile naționale (DN). Măsura a fost respinsă de senatorii din Parlament în 2020, dar a fost aprobată în comisia pentru transporturi în octombrie, cu recomandarea de a fi adoptată după ce guvernul i-a informat pe aleși că susține acest efort, potrivit avocat.net.

Celelalte comisii care au redactat raportul de adoptare au luat apoi decizia de a extinde prevederile sale. Raportul final a fost apoi aprobat de întreaga Cameră a Deputaților, promulgat de președintele Iohannis și a devenit operațional vineri, 16 iunie.

Având în vedere că normele de circulație rutieră din multe națiuni europene impun folosirea luminilor de întâlnire în afara localităților, indiferent de tipul de drum, în încercarea de a reduce la minimum frecvența accidentelor auto, această lege este menită să sporească aceste legi.