Actual Economic

Schimbări majore în Grecia, din cauza scumpirii curentului. Decizia guvernului elen, aplaudată la nivel european

Schimbări majore în Grecia, din cauza scumpirii curentului. Decizia guvernului elen, aplaudată la nivel european
Arhivă

Grecii vor fi ajutați de guvern să consume cât mai puțin curent electric. Vor primi subvenții să-și reînoiască frigiderele și aparatele de aer condiționat.

Soluția găsită de guvernul elen pentru ca populația să-și mai reducă din costurile facturilor la curent electric este subvenționarea unor produse electrocasnice. Astfel, autoritățile au anunțat că va oferi gospodăriilor posibilitatea să îşi înlocuiască vechile frigidere, congelatoare şi aparate de aer condiţionat cu unele noi şi mai eficiente din punct de vedere energetic, transmite Reuters.

Inițiativa vine în contextul creşterilor explozive a preţurilor la energie, o tendinţă care a fost agravată după invadarea Ucrainei de către Rusia şi reducerea livrărilor de gaze ruseşti spre mai multe ţări din Europa.

La cât se ridică subvențiile

Până în prezent, autorităţile de la Atena au adoptat mai multe măsuri, cu o valoare totală de aproximativ şapte miliarde de euro, inclusiv subvenţii, pentru a ajuta gospodăriile să îşi plătească facturile la electricitate şi la pompă. Ultima dintre ele este preconizată să coste 150 de milioane de euro şi va fi finanţată cu ajutorul fondurilor europene.

Grecii își vor putea cumpăra până la trei produse electrocasnice noi (aparate de aer condiţionat, frigidere sau congelatoare) şi vor beneficia de o subvenţie de 30% până la 50% din costul fiecărui produs.

Consumul de electricitate se va reduce cu 40 la sută

„În cadrul programului pe care îl anunţăm astăzi, oferim mai multor sute de mii de gospodării şansa de a-şi reduce considerabil, cu până la 40%, consumul de electricitate”, a spus ministrul Energiei, Kostas Skrekas, într-un discurs televizat.

Potrivit ministrului Energiei, Grecia va putea astfel să economisească o cantitate de electricitate egală cu cea consumată într-un an de oraş cu 100.000 de locuitori şi de asemenea 40 de milioane de euro pe an ca urmare a reducerii importurilor de petrol şi gaze.

Decizia guvernului elen a fost aplaudată la nivel european.