Actual

Schimbări majore în noul an școlar. Restricțiile care se aplică elevilor din septembrie

cand-vor-avea-vacante-elevii elevilor le place școala
foto: economica.net

În conformitate cu noua Lege a Educației, din toamnă, telefoanele vor fi interzise în clasele I-IV, în timp ce, la liceu, rămâne la latitudinea fiecarei unități de învățământ dacă vor permite accesul elevilor în sălile de curs cu telefoanele mobile.

Ultimele studii relevă faptul că tot mai mulți copii alocă prea mult timp utilizării telefoane mobile, cu toate că poate fi considerat de bun augur dat fiind faptul că învață să folosească cu măiestrie inteligența artificală, oamenii de știință atrag atenția că timpul petrecut în fața tabletelor sau a dispozitivelor inteligente sau a jocurilor virtuale poate avea un impact negativ asupra lor.

Legea educației și noile prevederi privind telefoanele mobile

„Ca adulţi rămânem plăcut suprinşi de performanţele la care pot ajunge copiii, însă ignorăm problemele legate de sănătatea mentală şi fizică inclusiv. Pentru că în momentul în care consumăm sau stăm pe gadgeturi, şi poziţia corpului nu este una conformă. Nu suntem atenţi la mediul înconjurător şi la propria persoană şi suntem captivaţi de mediul online”, declară Jeni Chiriac, psiholog.

State precum Franța, Olanda sau Grecia au interzis deja utilizarea mobilelor în școli, iar China a limitat timpul pe care îl petrec minorii pe telefoane.

,,Aş sublinia faptul că şi România interzice în noua lege a educaţiei, care va intra în vigoare din septembrie. Interzice utilizarea la clasă a telefoanelor până la vârsta gimnazială. La liceu rămâne la latitudinea fiecărei şcoli, în funcţie de regulamentul intern pe care şi-l va face. Un pas facem şi noi”, a explicat Bogdan Raţiu, profesor de limbă şi literatură română.

Guvenul olandez a interzis utilizarea telefoanelor mobile în sălile de clasă

Începând cu anul școlar 2024-2025 , în Țările de Jos intră în vigoare un act normativ care reglementează accesul elevilor din ciclul gimnazial în sălile de clasă, astfel, școlarii se vor prezenta la orele de curs doar cu pixul, manualele și caietele. Executivul din Amsterdam a impus directorilor de școli să impleneteze cel târziu în luna octombrie un regulament de ordine interioară prin care noua normă să fie adusă în atenția elevilor.

Însă, dacă dascălul consideră că în procesul de predare-învățare-evaluare se impune utilizarea telefoanelor mobile elevii o vor putea face fără niciun fel de problemă.

”Există tot mai multe probe care arată că telefoanele mobile au un efect nociv în timpul cursurilor. Elevii se pot concentra mai puţin, iar performanţele lor scad”, au avertizat oficialii olandezi. Deși, telefoanele mobile au devenit indispensabile cotidianului, dispozitivele nu ar trebui utilizate în sala de clasă, locul în care elevii ar trebui să fie capabili să se concetreze și să livreze multă atenția procesului de învățare, iar telefoanele mobile sunt principalul mobil care pertubă atenția școlarilor, potrivit România TV.