Social

Schimbări majore pentru bugetari! Este gata legea salarizării

Bani prejudiciu mamele majorările Start-up Nation
Sursa foto capital

În noua lege a salarizării bugetarilor sunt schimbări semnificative care îi vor afecta pe români.

Potrivit oficialilor guvernamentali, unele dintre categoriile care ar urma să beneficieze de îmbunătățiri salariale au făcut deja obiectul a numeroase consultări.

Legea salarizării bugetarilor este pregătită

Un proiect al acestei legi a salarizării se află în prezent în mâinile Ministerului Muncii, urmând să fie predat Băncii Mondiale pentru analiza implicațiilor financiare.

Potrivit unor surse din cadrul coaliției de guvernare, măsura este menită să abordeze nedreptățile sistemice care au apărut în ultima vreme.

Chiar dacă oamenii lucrează pentru aceeași organizație și au aceeași experiență, salariile  conform noii reguli variază în funcție de calitatea formării și de bonusurile care au fost acordate de-a lungul timpului.

Simona Bucura-Oprescu, noul ministru al Muncii, a declarat că dorește să restructureze întregul sistem bugetar în ceea ce privește salarizarea. Această reformă, potrivit oficialului, are ca scop acordarea personalului bugetar a unui salariu fix și a unei părți variabile care să fie formată în cea mai mare parte din prime de stat în funcție de performanță.

Concis, acest lucru ar însemna că toți funcționarii publici ar urma să primească un salariu fix bazat pe performanță, cu posibilitatea de a primi stimulente în plus față de partea variabilă.

Cerința este ca profesorii permanenți să fie repartizați în locații insuficient deservite sau îndepărtate și să rămână acolo timp de cel puțin cinci ani. Dacă profesorii sunt de acord să lucreze în comunități insuficient deservite, aceștia pot primi cinci salarii minime naționale brute pe card.

„Personalul didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unităţi de învăţământ aflate în zone defavorizate sau izolate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social, prin ordin al ministrului educaţiei, beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe ţară cu obligaţia ca, pentru o perioadă de 5 ani şcolari, să rămână titular în unitatea de învăţământ respectivă.

Prima se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi se acordă o singură dată, indiferent de numărul de repartizări/transferuri/pretransferuri”, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Beneficii pentru profesori

Avocat.net susține că, deoarece prima se bazează pe salariul minim, aceasta va crește în funcție de acesta. Cadrele didactice care lucrează în școlile din zonele defavorizate vor primi o primă de 15.000 de lei pentru anul școlar în curs.

Lista școlilor din localități izolate sau defavorizate nu a fost încă făcută publică, potrivit Ministerului Educației. Ordonanța de Urgență 57/2023 mandatează guvernul să majoreze salariul de bază în sectorul educației cu 1.300 de lei brut pentru cadrele didactice și personalul didactic auxiliar și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic începând cu luna iunie.

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

DOCUMENT 1800 de lei în plus la salarii, banii intră pe card la următoarea leafă. Noua grilă a apărut deja în Monitorul Oficial
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”, potrivit RomâniaTV.