Actual

Scriitorul american Rod Dreher vine în România ca să susțină două conferințe-eveniment despre creștinism și anti-creștinism

Scriitorul american Rod Dreher vine în România ca să susțină două conferințe-eveniment despre creștinism și anti-creștinism
Foto: Editura Contra Mundum

Scriitorul american Rod Dreher revine în România, la invitația editurii Contra Mundum, pentru a susține două conferințe cu tema ”Cum să fii creștin într-o lume anti-creștină”.

Dreher vorbește despre creștinism și anti-creștinism la București și Cluj

Dreher va susține o conferință la București, azi, 7 aprilie, de la orele 18.00, la Facultatea de Teologie ”Iustinian Patriarhul”, și luni, 11 aprilie, la Cluj-Napoca, la Muzeul Mitropoliei Clujului, începând cu orele 19.00.

Scriitorul american se află pentru a doua oară în România. În vara anului 2021, Rod Dreher a participat, la București, la conferința de lansare a volumului ”Să nu trăim în minciună. Un manual pentru dizidenții creștini”, o carte-eveniment care descrie tendințele totalitare ale corectitudinii politice, ale cenzurii și ale supravegherii în masă și oferă soluții de rezistență.

Cine este scriitorul Rod Dreher

Rod Dreher este una dintre cele mai importante figuri ale conservatorismului contemporan. A fost crescut ca metodist, dar în 1997 a trecut la catolicism, pentru ca din 2006 să devină ortodox.

Cărțile sale au ajuns de două ori în topul New York Times Bestsellers. The New York Times a scris despre „Opțiunea Benedict” că este „cea mai importantă şi cea mai discutată carte cu subiect religios a ultimului deceniu.” Susține conferințe despre creștinism și anti-creștinism.

A publicat în The Wall Street Journal, National Review, The Weekly Standard, Los Angeles Times şi The American Conservative. A apărut în emisiuni la National Public Radio, CNN, Fox News, MSNBC şi Court TV.

În limba română, au fost publicate două dintre volumele scrise de Rod Dreher, ”Opțiunea Benedict” și ”Să nu trăim în minciună!”, la editura Contra Mundum.

De ce „să nu trăim în minciună”

Când, anul trecut, a lansat cartea „Să nu trăim în minciună” în România, Rod Dreher a fost întrebat ce semnificație are acest titlu. Răspunsul lui a adus în prim plan un celebru disident rus și mesajul lui, rămas și astăzi actual.

„Acesta a fost titlul ultimului eseu pe care marele disident sovietic Aleksandr Soljenitsin l-a distribuit către poporul rus înainte de a fi trimis în exil în 1974. În el, Soljeniţîn a recunoscut că oamenii obişnuiţi erau neputincioşi să schimbe situaţia sub totalitarism, dar un lucru pe care toţi îl puteau face era să refuze să se prefacă ca şi cum nu ar fi văzut ceea ce se întâmplă sau că ar fi fost de acord cu asta. Întregul sistem era o minciună şi, în măsura în care puteau, bărbaţii şi femeile cu integritate ar fi trebuit să refuze să consimtă sau să coopereze. Pentru noi, aceasta înseamnă să refuzăm ori de câte ori putem să ne îndoim genunchii în faţa a ceea ce pretind aşa-numiţii „războinici ai justiţiei sociale”. Refuză să spui că tu crezi ceva atunci când nu cred. Această atitudine ne va cere să fim pregătiţi să suferim pentru adevăr – dar ce altceva putem face?”, a spus scriitorul Rod Dreher.