Diverse

Prima conferință de presă a talibanilor, după ce au preluat puterea

Prima conferință de presă a talibanilor, după ce au preluat puterea

în prima lor conferinţă de presă, susţinută marţi, după preluarea puterii în Afganistan, talibanii au adoptat un ton conciliator , relatează Evening Standard.

Purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid le-a spus jurnaliştilor că talibanii nu sunt ostili faţă de nimeni. „Nu ne dorim duşmani interni sau externi”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Conferința de presă vine după ce vicepreședintele Afganistanului, Amrullah Saleh, a spus că se află în Afganistan și că este „președintele interimar legitim”. Saleh îndeamnă la rezistență împotriva talibanilor.

Saleh a scris pe Twitter: „Conform dispoziției explicite a Constituției Republicii Islamice Afganistan, în caz de absență, evadare sau deces al președintelui, primul vicepreședinte va fi președintele în funcție. Sunt în țară și am responsabilitatea legală și legitimă a  aceastei funcții de președinte. Mă consult cu toți liderii țării pentru a consolida această poziție.”

S-a promis o amnistie generală, valabilă pentru toată lumea

La conferința de presă,purtătorul de cuvânt al talibanilor, a promis o amnistie generală care va fi valabilă pentru toată lumea. „Amnisia este valabilă și pentru cei care au lucrat în rol de susţinere pentru forţele străine din ţară, dar şi pentru cei care au luptat împotriva talibanilor”, a spus Mujahid.

„Nimeni nu vă va face rău, nimeni nu vă va bate la uşă”, a dat el asigurări.

Întrebat fiind despre civilii nevinovaţi care au fost ucişi în timpul războiului cu forţele guvernamentale, Zabihullah Mujahid a afirmat că moartea lor a fost neintenţionată.

În plus, el a promis că ambasadele străine şi oraşul Kabul vor fi sigure, dând asigurări că nimănui nu i se va face rău în Afganistan.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a pus haosul din Kabul din ultimele zile pe seama incompetenţei fostului guvern.

Talibanii s-au pronunţat şi pentru menţinerea drepturilor femeilor în cadrul legii sharia, a precizat acesta, adăugând că femeile vor putea să muncească în domeniul sanitar, al educaţiei, dar şi în alte profesiuni. Femeile vor putea să studieze şi să lucreze şi „vor fi foarte active în societate, dar în cadrul legilor islamului”, a precizat Mujahid.

Zabihullah Mujahid a încercat să liniştească şi mass-media, afirmând că organele de presă trebuie să rămână imparţiale. Totodată, a precizat că orice conţinut trebuie să nu fie contrar valorilor islamice.