Social

Se anunță noi scumpiri de la 1 septembrie! Pentru ce vor plăti românii mai mult?

salariul minim sursă foto: capital.ro prime primă
sursă foto: capital.ro

Liderii coaliției PSD și PNL au pe masă noi variante de impozitare. La începutul lunii septembrie ar trebui să vedem punerea în aplicare a măsurilor.

Guvernul caută modalități de a strânge bani, deoarece deficitul bugetar este foarte mare. Această alegere a fost făcută de ministrul de finanțe pentru a evita ca gaura de la bugetul de stat să se adâncească.

Se scumpesc țigările, alcoolul și produsele bio

De la 1 septembrie, taxele vor crește, iar românii vor cheltui mai mulți bani. Unul dintre elementele avute în vedere este creșterea prețului la alimentele pentru animale de companie, care nu vor mai beneficia de scutiri de taxe. Ministrul de Finanțe vrea ca prețul alcoolului și al țigărilor să crească odată cu apropierea sezonului de toamnă.

În plus, începând cu 1 septembrie 2023, se discută o cotă de TVA de 19% pentru produsele bio și suplimentele alimentare, care acum beneficiază de o cotă de TVA de 9%.

Marca ecologică a UE trebuie să apară pe fiecare produs care este certificat ca fiind ecologic. Locația în care au fost cultivate sau exploatate materiile prime agricole utilizate pentru a crea produsul, precum și numărul de cod al organismului de control trebuie să fie afișate alături. Alimentul în cauză nu este recunoscut ca fiind ecologic dacă lipsește una dintre aceste două componente.

Organic denotă utilizarea exclusiv a ingredientelor naturale și organice pe tot parcursul procesului de producție, de la creșterea materiei prime până la produsul final. Alimentele care se încadrează în această categorie sunt adesea alimente de la fermă. Potrivit mediteranea.ro, o fermă poate produce orice, de la semințe până la carne.

Bogații vor fi taxați

Potrivit unor surse din coaliție, PSD intenționează să taxeze opulența. Aceasta presupune un impozit de 1% pe locuințele care costă mai mult de 500.000 de euro, ceea ce include și piscinele. Totodată, se pregătește și un impozit pentru firmele care mută profiturile în afara companiei lor, fiind în discuție un impozit de 15% pentru banii trimiși în exterior. Sectorul divertismentului nu este scutit de majorarea taxelor. Prin urmare, Ministerul de Finanțe se gândește chiar la creșterea TVA-ului pentru plimbările de agrement.

Reformele fiscale vor fi implementate treptat începând cu luna septembrie, dacă o Ordonanță de Guvern (OUG) cu acestea va fi adoptată de guvern în săptămâna următoare, potrivit RomâniaTV.