Actual

Se dau 4.000 de euro de la stat pentru persoanele fizice. Care sunt condițiile și cine beneficiază începând din 5 mai

Programul Național Casa Eficientă Energetic 12.500 de lei Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Antena 3 CNN

Vești bune pentru foarte mulți români, după ce s-a aflat că programul prin care persoanele fizice primesc aproximativ 4.000 de euro de la stat, adică 20.000 de lei, va începe în curând. Astfel, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că programul Casa Verde, care prevede finanțări pentru instalarea de panouri fotovoltaice, va demara în data de 28 aprilie. De asemenea, începând cu 5 mai va începe înscrierea persoanelor fizice.

Ministrul Mediului a fost întrebat miercuri de jurnaliști când va începe programul Casa Verde Fotovoltaice și dacă va fi simplificat, ținând cont de faptul că instalatorii de fotovoltaice au precizat că nu este deloc simplificat, ci chiar îngreunat.

Anunț privind cei 4.000 de euro de la stat pentru panouri fotovoltaice

Tanczos Barna i-a contrazis, dar a anunțat și o serie de detalii importante privind programul Casa Verde.

„În niciun caz nu este mai îngreunat. Înţeleg supărarea unor instalatori care nu mai decid ei cine să beneficieze de această finanţare. Programul porneşte cu înscrierea instalatorilor pe 28 aprilie, cu lansarea primului apel de cereri de finanţare pe 5 mai, după care, din două în două zile, se vor lansa, pentru fiecare regiune în parte. Descărcăm de o presiune sistemul informatic astfel încât nu toată ţara aplică în acelaşi timp, ci aplicaţiile, cererile de finanţare se vor încărca de către beneficiari pe regiuni. Bugetul pe regiuni se stabileşte proporţional cu numărul de case individuale intabulate pe fiecare regiune în parte. beneficiarii potențiali sunt cei care dețin casele individuale intabulate”, a transmis ministrul Mediului, potrivit Antena 3 CNN.

Potrivit oficialului, anul trecut instalatorii au fost cei care au adunat cererile, au stabilit cine este primul încărcat în sistem şi cine este ultimul şi chiar cine ar avea sau dreptul de a primi finanţare.

„A fost un model greşit pe care a trebuit să-l ducem la bun sfârşit pentru că a fost pe o finanţare parţial europeană şi unde regulile au fost stabilite de la bun început şi ele nu puteau fi modificate în timpul jocului. Am închis acel apel de proiecte. Anul trecut, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a semnat peste 40.000 de contracte. Anul acesta se încarcă buletinul de identitate şi extrasul de carte funciară, acestea sunt cele două documente cu care se poate încărca orice cerere de finanţare, trebuie să demonstreze în acelaşi timp că nu are datorii la bugetul local şi la bugetul de stat, atât”, a mai spus Tanczos Barna, adăugând că aplicaţia informatică pentru acest program este deja gata.

Care a fost situația în ultimii ani cu programul Casa Verde Fotovoltaice

În prima sesiune demarată în 2019 au fost depuse peste 27.000 de dosare, din care au primit undă verde puţin peste 15.000. Procedura a durat, însă, pentru unii chiar şi trei ani. În 2022 au mai fost aprobate 39.000 de dosare, din peste 43.000 depuse, începând cu 2021.

Mulţi s-au revoltat, mai ales pentru că unele acte din dosar au expirat şi au fost refăcute. Autorităţile se gândesc acum să schimbe procedura și să paseze primăriilor responsabilitatea evaluării dosarelor. Cei care îşi doresc o finanţare de până la 20.000 de lei pentru montarea de panouri fotovoltaice pe casă vor putea aplica şi anul acesta, începând din 5 mai, când autorităţile vor lansa o nouă sesiune a programului.