Actual

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023! Peste 80.000 de români vor primi 20.000 de lei finanțare pentru panouri solare

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023! Peste 80.000 de români vor primi 20.000 de lei finanțare pentru panouri solare

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat că bugetul pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, destinat persoanelor fizice, va crește până la două miliarde de lei. Cel puțin 80.000 de români ar urma să beneficieze de pe urma acestui program guvernamental în prima fază, iar ulterior numărul lor va crește. Statul acordă câte 20.000 de lei per beneficiar.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a transmis că toate bugetele proiectelor ce au ca obiectiv reducerea emisiilor de carbon vor crește anul acesta, printre care și celebrul program Casa Verde Fotovoltaice 2023.

Săptămâna trecută Guvernul a aprobat pentru anul 2023 un buget de peste două miliarde de lei, urmând ca la vară să fie rectificat cu bani europeni și fonduri ale Administrației Fondului pentru Mediu. Ministrul Mediului a transmis că atunci s-ar putea ajunge la un buget de 3 miliarde de lei.

Bugetul Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023

„Au crescut, în general, toate bugetele aferente programelor care vizează reducerea emisiilor de carbon. Vorbim aici de programele care vizează creşterea eficienţei energetice în locuinţe, în administraţia publică, creşterea capacităţii de producere a energiei electrice pentru consum propriu, care se adresează consumatorilor, creşterea bugetelor pentru autoturismele verzi, adică pentru maşinile electrice şi pentru celelalte programe care vizează, de asemenea, crearea unui mediu mai sănătos, mai sustenabil în privinţa sau în perspectiva reducerii emisiilor de carbon. (…)

Programul care este cel mai aşteptat acum este cel pentru fotovoltaice pentru cetăţeni. Aici vorbim de un buget, la prima aprobare, de peste două miliarde de lei. Ne aşteptăm ca la rectificarea din vară să putem completa acest buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM, până la cel puţin 3 miliarde de lei. Aceasta este ţinta noastră pentru 2023”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, conform Agerpres.

În cadrul acestui program beneficiarii pot obține o finanțare de până la 90% din valoarea totală a proiectului, în limita sumei de 20.000 de lei, pentru instalarea panourilor fotovoltaice cu o putere de minim 3 KW.

Când se depun aplicațiile pentru panourile solare?

Conform bugetului alocat, ministrul a transmis că peste 80.000 de case își vor putea instala panouri solare cu banii de la stat. Fiecare beneficiar în parte va primi 20.000 de lei din partea Administrației Fondului pentru Mediu. Aplicația pentru persoane fizice ar urma să fie deschisă la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie, anunță ministrul Mediului:

„Programul prevede posibilitatea instalării acestor sisteme de panouri fotovoltaice pe cel puţin 80.000 de case, în această primă fază, urmând să completăm bugetul la rectificare. Ne propunem ca înscrierea instalatorilor care pot realiza aceste lucrări în program să înceapă într-un termen de 8-10 zile. În paralel cu înscrierea acestor instalatori în program, deschidem aplicaţia pentru persoanele fizice la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, în funcţie de numărul instalatorilor şi în funcţie de derularea acelei prime etape”, a declarat Tanczos Barna.