Social

Se dau vouchere de 4.000 de lei pentru electrocasnice și renovări. Marcel Boloș a anunțat cum se vor acorda

bani marcel bolos
Sursă foto antena 3 cnn

Ministrul Investițiilor, Marcel Boloș, a explicat care sunt condițiile pe care trebuie să le respecte românii care vor să acceseze voucherele în valoare de 4.000 de lei, destinate achiziționării de echipamente electrocasnice sau plății lucrărilor de renovare a casei.

Potrivit ministrului Marcel Boloș, de voucherele în valoare de 4.000 de lei pot beneficia peste 220.000 de familii din România. Beneficiarii eligibili sunt persoane din familii numeroase, cu mai mult de cinci copii, pensionarii și oamenii care nu sunt apți de muncă conform legii.Potrivit sursei citate, sumele aferente voucherelor provin din fonduri europene.

Marcel Boloș a precizat că este vorba de două vouchere diferite: cel de renovare a locuințelor și cel de schimbare a electrocasnicelor, care corespund la două programe distincte, dar care se adresează acelorași categorii de români. „Aici avem două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condițiile de locuire, de reparare a locuințelor, de 4000 lei/voucher. Și avem și voucherul pentru echipamentele electrocasnice. Aici discutăm de cele trei electrocasnice esențiale, precum aragazul, mașina de spălat și frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Și acestea vor fi în valoare tot de 4000 de lei”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Fără criterii predefinite

Ministrul a mai precizat că nu există niște criterii predefinite conform cărora ajutoarele vor fi acordate. Potrivit lui Marcel Boloș, beneficiarii eligibili vor fi identificați cu ajutorul anchetelor sociale, care vor fi de asemenea finanțate de Ministerul Investițiilor.

„Aș vrea să subliniez că cele 220.000 de familii care vor fi beneficiare ale acestor vouchere nu vor avea un standard predefinit și atunci încercăm prin anchetele sociale și prin faptul că în fiecare centru comunicat care va funcționa pe lângă autoritățile locale, să finanțăm cheltuielile de personal pentru asistentul social, medical și cel educațional”, a subliniat ministrul Investițiilor.

Beneficiarii se stabilesc prin anchetă socială

Marcel Boloș a explicat, de asemenea, modul în care se va derula ancheta socială necesară pentru stabilirea nevoilor specifice beneficiarilor, respectiv pentru definirea ” profilul de nevoi sociale”.

„Cei trei experți vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are. De exemplu are nevoie de întreținerea locuinței și de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la București și după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au”, a explicat Marcel Boloș, care a mai precizat că, în funcție de regiune, există nevoi de trai diferite.

Ministrul nu a putut da însă și informații certe despre data la care va intra în vigoare acest ajutor: „În cel mai scurt timp sperăm să definitivăm mecanismul și să-l putem oferi în detaliu pentru beneficiarii pe care i-am menționat”, a explicat Marcel Boloș, citat de Antena 3 CNN.