Social

Se deschide dosar penal pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Se deschide dosar penal pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în urma reclamației făcută la Parchet de o organizație patronală a medicilor de familie pentru că a refuzat, după instituirea stării de urgență, să valideze consultațiile realizate fără folosirea cardurilor de sănătate.

Ca urmare a sesizării, Parchetul a deschis dosar penal și face acum cercetări privind zădărnicirea combaterii bolilor. În plângerea penală a medicilor de familie se arată că în mod repetat Casa Națională de Asigurări de Sănătate a refuzat validarea consultațiilor medicale care nu au fost semnate cu cardul de sănătate, ulterior intrării în vigoare a Decretului 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență care prevedea posibilitatea realizării acestor consultații în deplină legalitate și fără utilizarea cardului tocmai pentru prevenirea răspândirii virusului.

Doctorii mai spun că prin intermediul proiectului de act normativ referitor la consultațiile medicale la distanță CNAS va reglementa această metodă doar pentru consultațiile pacienților care suferă de afecțiuni respiratorii, în condițiile în care o persoană care nu prezintă încă simptomele specifice COVID 19 ar putea fi purtătoare de virus. Medicii de familie cred că astfel va fi creată posibilitatea răspândirii noului coronavirus prin intermediul cardurilor de sănătate și al persoanelor asimptomatice, în condițiile în care cei mai mulți dintre doctori nu sunt dotați cu echipament de protecție împotriva infectării cu COVID  19