Actual

Se impozitează o anumită categorie de vouchere! Beneficiarii vor scoate din buzunar 10% din suma primită inițial

Taxe și impozite, sursa foto bizlaw plata anticipată a impozitelor
sursa foto bizlaw

Recent a fost anunțată vestea excelentă că profesorii vor primi vouchere de vacanță pentru următorii patru ani, dar este mai puțin cunoscut faptul că aceste beneficii sunt încă supuse impozitării. Astfel, un impozit de 145 de lei va fi perceput profesorilor, pentru voucherele de vacanță în valoare de 1.450 lei, semnificând 10% din valoare.

În ciuda veștii bune că vor putea folosi voucherele de vacanță începând din acest an și până în 2026, profesorii încă se confruntă cu o serie de probleme. Potrivit Codului  Fiscal, profesorii vor trebui să plătească un impozit de 10%, adică 145 de lei, având în vedere că voucherul are valoarea de 1.450 de lei.

Plățile se vor face la ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) se ocupă de colectarea acestor plăți și va notifica pe oricine nu face plățile solicitate. Formatul online în care se distribuie aceste vouchere în acest an este o altă modificare care le vizează, deoarece, potrivit informațiilor dintr-un ordin de ministru, „beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”.

Deși aceste informații sunt cunoscute și disponibile publicului, ziua exactă în care vor fi emise și livrate voucherele nu a fost încă dezvăluită. Ca o ilustrare, în anii trecuți, aceste vouchere au fost acordate beneficiarilor în luna iunie; dar, anul 2021 a fost o excepție, deoarece epidemia Covid-19 a cauzat o suspendare a programului.

Potrivit OUG nr.8/2009, „voucherele de vacanță reprezintă un beneficiu extrasalarial pentru care pot opta atât angajatorii din mediul privat, cât și din mediul public (operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară)”.

Cum arată voucherele de 1.450 de lei

Operatorul Sodexo este cel care proiectează versiunile cardurilor în care pot fi mutați banii, iar din februarie 2022, aceste vouchere de vacanță au fost emise în întregime în format online, electronic.

În plus, conform OUG nr. 130/2021, „începând cu anul 2022, voucherul de vacanţă are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic”, iar potrivit Legii nr. 187 din 22 iunie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea tichetelor valorice, „pot fi utilizate și pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele școlare, naționale sau tematice, organizate pe teritoriul României, la care participă copilul titularului”.

Potrivit Sodexo,  acest card pe care intră banii trebuie să aibă anumite date personale ale posesorului pentru a fi autentic și recunoscut de firmele de cazare din țară, precum:

„Emitentul şi datele sale de identificare

Angajatorul şi datele sale de identificare

Date referitoare la perioada de valabilitate – voucherele de vacanță și sumele de pe cardul de vacanță Turist Pass sunt valabile un an de la data emiterii

Numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanţă

Cuvintele „VOUCHER DE VACANŢĂ ELECTRONIC”, cu majuscule, pe faţa cardului, precum și elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României

Interdicţia de a utiliza voucherul de vacanţă în afara unităţilor afiliate, imprimată pe versoul suportului electronic”.