Actual

Salarizarea profesorilor a fost eliminată din Legea Educației?! Cum justifică Ligia Deca alegerea

botosaninews.ro
Credit imagine: botosaninews.ro

Sursele au spus că toate proiectele referitoare la salarizarea și premierea profesorilor au fost excluse din Legea Educației. Acest subiect a declanșat numeroase dezbateri, care se pare că au și întârziat ședința de Guvern din 29 martie 2023. Întâlnirea guvernamentală, care trebuia să înceapă la ora 14, a fost amânată până la 14:50.

Totuși, Ministrul Educației, Ligia Deca, nu a spus în primă fază nimic privitor la această modificare. Nici prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, nu a vorbit despre aceste schimbări de ultimă oră în momentul în care ședința de Guvern a demarat în sfârșit. Totuși, în cadrul unui briefing de presă, Ligia Deca a menționat că nu s-a renunțat la „angajamentul politic” de a oferi salariul mediu profesorilor debutanți.

„S-a agreat” cu reprezentanții sindicatelor

Ministrul Educației a spus că a purtat discuții cu reprezentanți ale sindicatelor profesorilor. Ea merge mai departe și afirmă că profesorii debutanți primesc garanția unui început de carieră cu salariul mediu.

„Este vorba despre articolul care vorbea despre grila de salarizare care a pornit de la nivelul salariului mediu pe economie. S-a agreat în discuția cu reprezentanții sindicatelor, care a precedat ședința de Guvern, că această garanție să fie introdusă în legea salarizării. Angajamentul politic există în continuare, din partea coaliției, ca debutanții în învățământ să plece de la salariul mediu pe economie ca nivel minim pentru a fi stimulați și pentru a avea cei mai buni profesori la clasă”, a declarat aceasta, citată de platforma de știri din educație EduPedu.

Motivele pentru care a fost scoasă grila de salarizare

O altă justificare găsită de Ligia Deca pentru scoaterea în ultima clipă a grilei de salarizare din Legea Educației este dorința de a nu avea o prevedere care să vizeze acest aspect în mod direct.

Mai precis, ea declară că „această decizie s-a luat pentru a exista o unitate legislativă, pentru a nu avea o prevedere care să vizeze direct grila salarială într-o lege specială, ideea ar fi ca legea salarizării unitare să includă toate elementele necesare pentru ca în cazul nostru, personalul din învățământ, să fie motivați financiar. Rămâne, așa cum am spus, angajamentul politic că pentru debutanții din învățământ salariul va pleca de la nivelul salariului mediu brut pe economie”.

„Noi am avut o serie de discuție cu federațiile sindicale, am înaintat deja către Ministerul Muncii, vizavi de cum ar trebui să arate salarizarea, plecând de la acest principiu că pleacă de la salariul mediu pe economie, s-a agreat o discuție între reprezentanții federațiilor sindicale, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor imediat după sărbătorile de Paște. Practic avem un grup de lucru…”