Actual International

Se încinge și Serbia. Plăcuțele de pe mașinile din Kosovo au declanșat prima declarație de război. Reacții internaționale

Se încinge și Serbia. Plăcuțele de pe mașinile din Kosovo au declanșat prima declarație de război. Reacții internaționale

Motive de supărare ale oamenilor din toată lumea: creșterea prețurilor la alimente, carburanți (benzină și motorină), energie electrică, apă și desigur, modificarea legilor care îngrădesc libera circulație.

Focuri de armă la graniță: ”război” sârbo-kosovar între plăcuțele de înmatriculare și documentele de identitate

Astăzi, luni, 1 august, Guvernul kosovar a decis să amâne, cu o lună, intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia care au provocat tensiuni duminică în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade şi trase focuri de armă asupra poliţiei.

Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier, notează AFP, citată de Agerpres.

Ce i-a supărat pe oameni

Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, 1 august, prevedeau că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară.

Pe de altă parte, și sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Declarația de război a președintelui Serbiei

Duminică seară a intervenit și președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, cu o declarație publică destul de dură.

„Am avut convorbiri cu reprezentanții poporului sârb din Kosovo și Metohija, vom încerca să păstrăm pacea pe orice preț. Îi rog și pe reprezentanții țărilor puternice să țină cont de dreptul internațional și în realitate și pe teren. Nu vom ceda și Serbia va învinge în cazul în care vor fi atacuri asupra sârbilor, expulzare sau ucideri, Serbia va învinge“, a declarat președintele Republicii Serbia Aleksandar Vučić duminică.

De ce a apărut această problemă

Și unii și alții vor să stea la aceași înălțime, niciunul să nu fie mai prejos decât altul. Astfel, premierul Albin Kurti a precizat, la sfârşitul săptămânii trecute, că aceasta ar fi fost o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia – care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 – cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său. Aceste măsuri au determinat înregistrarea a puternice tensiuni duminică în nordul Kosovo unde trăieşte o minoritate sârbă, soldate inclusiv cu focuri de armă.

Poveste, rezumat: Duminică după-amiază s-au auzit focuri de armă și a fost mare agitație la graniță. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Directorul Poliției Samedin Mehmeti a declarat pentru Balkan Insight că „nu există răniți”.

În ultima zi de weekend, oamenii au auzit sirene, ca pentru raiduri aeriene, în orașul Mitrovica din nordul Kosovo, în timp ce relatările presei locale indicau o prezență masivă de mașini pentru urgențe, ca fiind prezente în zona dată.

Spre seară, sute de sârbi kosovari au blocat cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak, potrivit unui corespondent al AFP , care a transmis corespondențe de la faţa locului.

O filmare postată pe twitter, distribuită de BIRN, arată un vehicul blindat din partea forțelor speciale kosovare care este trimis la baza de poliție „Belvedere” din sudul Mitrovica.

Tensiunile s-au aprins în conflictul de la granița Kosovo-Serbia după o decizie a guvernului de la Priștina de a impune, de la 1 august, schimbul plăcuțelor de înmatriculare auto și a documentelor de identitate sârbești cu unele kosovare.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, acuză partea kosovară de o pretinsă agresiune și spune că „atmosfera este adusă la punct de fierbere”.

Focuri de armă au fost auzite duminică seara, trase în direcția polițiștilor kosovari din nordul teritoriului, care este majoritar sârbesc. Poliția din zonă spune că în tot acest timp, un drum principal care face legătura între cele două teritorii a fost blocat de localnici sârbi din zonă.

Ce spun oficialii

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a salutat decizia Pristinei (capitala Kosovo), într-o postare pe twitter, duminică seară, lansând un apel la „ridicarea imediată a tuturor blocajelor rutiere„.

În comunicatul emis spre difuzare presei, șeful guvernului kosovar a cerut ca „toate baricadele să fie ridicate şi libertatea deplină de mişcare restabilită” luni.

Premierul Kosovar Albin Kurti spune, în postarea sa de pe twitter, că grupuri armate controlate de guvernul sârb au tras focuri de armă duminică, în nordul Kosovo. „Zilele ce vor urma ar putea fi o provocare. Suntem în fața unui tip de șovinism pe care îl cunoaștem bine”, a mai spus Kurti.

Președintele sârb a revenit și a făcut apel la pace

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și-a nuanțat declarațiile și a făcut apel la pace: „Cer pace, mă rog pentru pace. Fac apel atât la sârbi cât și la albanezi – păstrați pacea. Atmosfera este adusă la punct de fierbere, sârbii nu vor mai tolera nicio cruzime, aproape că am îngenuncheat în fața lor și i-am rugat și în final am primit o promisiunea. Situația este foarte complicată”.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că Serbia „n-a fost niciodată într-o situație mai complexă și mai dificilă ca până acum (în ceea ce privește Kosovo)”, transmite N1 TV.

Am avut convorbiri cu reprezentanții poporului sârb din Kosovo și Metohija, vom încerca să păstrăm pacea cu orice preț. Îi rog și pe reprezentanții țărilor puternice să țină cont de dreptul internațional și în realitate și pe teren. Nu vom ceda și Serbia va învinge în cazul în care vor fi atacuri asupra sârbilor, expulzare sau ucideri, Serbia va învinge“, a mai spus președintele Republicii Serbia Aleksandar Vučić, citat de media.

Rusia nu tace și oferă propriul punct de vedere

Îndemnăm Pristina, SUA și UE, care stau în spatele ei, să înceteze provocările și să respecte drepturile sârbilor din Kosovo”, a scris pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Ce crede un politician sârb

În același timp, duminică seara, un politician sârb și-a exprimat punctul de vedere, pe social media. Vladimir Djukanovic a scris pe Twitter: „Mi se pare că Serbia va fi forțată să înceapă denazificarea Balcanilor. Aș vrea să mă înșel”.

În cursul zilei de ieri, înainte de a ajunge în spațiul public incidentul de la graniță, același politician a scris pe Twitter: „Doamne, ajută-ne poporul în Kosovo și Metohija. Informația care vine este teribilă”, fără a clarifica, la acel moment, ceea ce se întâmpla, cu adevărat, în teren.

Forța pacificatoare gata să intervină, la nevoie

KFOR, forța de pace pe care NATO o are desfășurată în Kosovo din 1999, având mandat ONU, a anunțat, de asemenea, duminică seara că este gata să intervină, dacă stabilitatea va fi pusă în pericol în nordul Kosovo, acolo unde se înregistrează tensiuni între sârbi și kosovari.

Cele două părți sunt îndemnate să-și rezolve problemele prin dialog. Acesta este mesajul imediat transmis și de forțele pacificatoare care staționează în regiune de mai mulți ani.

Foto: Captura Twitter