Actual

Se introduc noi reguli în școli! Ministerul de Interne vrea să testeze elevi pentru consumul de substanțe

Vacanță de Paște pentru toți elevii din România
Sursa foto: playtech.ro

Autoritățile din țara noastră au intrat în alertă după ultimele evenimente legate de substanțele interzise, și încearcă acum din răsputeri să oprească acest fenomen, mai ales în rândul tinerilor, în rândul cărora consumul de droguri a luat amploare. În acest caz, pentru a reuși să oprească fenomenul aflat deja în ochii populației, guvernanții iau în acest moment în calcul posibilitatea de a testa elevii, în incinta școlii, pentru consumul de droguri.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a dezvăluit, luni, pe data de 28 august faptul că se discută perspectiva testării elevilor în școli pentru depistarea drogurilor, în urma finalizării anchetei Corpului de Control al ministerului în cazul dezastrului din stațiunea 2 Mai.

Potrivit ministrului de Interne, nu vor fi testați toți elevii din școli, ci doar cei care manifestă vizibil un comportament specific consumului de substanțe interzise. Subiectul testelor anti-drog va fi, de asemenea, abordat în cadrul primului Plan Național de Acțiune pentru siguranța școlară, cu privire la anul școlar 2023 – 2024.

Fără violență în școli

Ministrul Cătălin Predoiu a adăugat și că la acest moment au fost stabilite întâlniri cu mai mulți conducători ai ministerelor, inclusiv cu conducerea Ministerului Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Familiei dar și cu Ministerul Muncii, și se va lua în considerare și opinia departamentului pentru românii de pretutindeni.

„Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenţei şi bullying-ului în şcoli. Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi”, a declarat Ministrul de Interne.

Situația nu trebuie să se mai repete

În plus, autoritățile analizează la acest moment posibilitatea introducerii acestei tipologii de testări anti-drog, după ce doi tineri studenți au fost uciși într-un accident rutier tragic, care a fost produs de către un șofer care consumate substanțe interzise.

Judecătoria Mangalia l-a plasat, duminică, pe șoferul de 19 ani în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce a provocat accidentul care a curmat viața a doi tineri la 2 Mai. Adolescentul șofer este cercetat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, fugă de la locul accidentului și conducerea unui autovehicul în stare de ebrietate. Automobilistul a părăsit locul coliziunii și a fost localizat ulterior în Vama Veche, potrivit RomâniaTV.

Acesta consumase cocaină, amfetamină și metamfetamină, conform unor teste rapide de droguri. Un bărbat de 20 de ani și o femeie de 20 de ani au fost uciși instantaneu în urma coliziunii, în timp ce doi bărbați și o femeie, toți de 19 și 20 de ani, au fost răniți.