International

Se majorează pensia minimă pentru acești români din iulie! Vești bune pentru conaționalii care locuiesc în această țară

Euro, sursa foto Mesagerul de Bistrita ajutor de stat
sursa foto Mesagerul de Bistrita

Un anunț extrem de important a fost făcut pentru românii care locuiesc în Italia, după ce s-a aflat că vor crește începând cu luna viitoare, adică din iulie.

Astfel, după șapte luni de așteptare, pensionarii din Italia vor primi măririle stabilite de guvern prin legea bugetului votată încă de la începutul lui 2023. Măsura se referă și la cetățenii români stabiliți în această țară.

Românii din Italia vor primi pensii majorate

Astfel, conform noii legi, persoanele de peste 75 de ani vor beneficia de o majorare de 6.4% a pensiei, în timp ce creșterea va fi de doar 1.5% pentru ceilalți pensionari. Practic, în anul 2023, pensiile minime din Italia pentru cei care depășesc vârsta de referință de 75 de ani cresc de la 563,74 la 599,82 de euro și pentru restul la 572,20 de euro.

Totuși, aceste majorări înseamnă un efort financiar de aproximativ 400 de milioane de euro pentru Guvernul italian și ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, adică sumele de bani vor fi primite retroactiv de beneficiari. Practic, în luna iulie pensionarii italieni vor primi, pe lângă pensia majorată și șase luni de restanțe, adică sumele restante datorate din ianuarie până în iunie 2023. Mai mult, pentru 2024, guvernul ia în considerare, așa cum am menționat, o altă mărire, transmite stiridiaspora.ro.

Pensiile minime vor ajunge la 1.000 de euro începând cu 2027 în Italia

Nu în ultimul rând, Parlamentul italian va vota o moțiune care angajează Executivul să crească pensiile minime la suma de o mie de euro până la sfârșitul legislaturii, stabilită pentru anul 2027. Este vorba despre o vechi dorință a lui Silvio Berlusconi, decedat recent, pe care Forza Italia, partidul pe care l-a creat, intenționează să o promoveze cu hotărâre. Problema este însă că ar fi nevoie de multe miliarde de euro pentru a asigura această mărire a tuturor pensiilor existente în Italia.

Acum, Guvernul din Italia lucrează la un plan care prevede o creștere etapizată, cu o mărire considerabilă din 2024. Trebuie menționat că toate creșterile decise pentru acest an sunt temporare, nu definitive. În 2024, ele vor dispărea și în locul lor se va aplica o creștere procentuală de 2,7%, independent de vârsta beneficiarilor.

Memorandum semnat între Italia și România în luna mai

Fostul Nicolae-Ionel Ciucă a participat în luna mai 2023 la întâlnirea de lucru a miniștrilor Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, cu ministrul Muncii și Politicilor Sociale din Republica Italiană, Andrea Orlando.

În cadrul discuției de la Palatul Victoria au fost abordate mai multe teme de interes între care răspunsul Uniunii Europene la conflictul din Ucraina și sprijinul acordat refugiaților, propunerea de directivă privind salariile minime precum și cea privind îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme. De asemenea, discuțiile au vizat și economia socială, extinderea măsurilor sure în gestionarea tranziției verzi și digitale și formarea profesională și recalificarea lucrătorilor, cu referire în special la forța de muncă angajată de companiile italiene din România.

La finalul întâlnirii, cei doi miniștri ai muncii au semnat Memorandumul de înțelegere privind colaborarea și schimbul de informații în domeniul Inspecției Muncii.

Documentul are ca scop îmbunătățirea cooperării între autoritățile de control și monitorizare române și italiene cu privire la prevenirea și combaterea practicilor ilegale din domeniul detașării transnaționale, muncii nedeclarate și plasării ilegale, inclusiv în context sezonier. De asemenea, prin semnarea memorandumului se urmărește promovarea și asigurarea unei aplicări corecte a legislației naționale și a legislației europene în scopul protecției drepturilor lucrătorilor care muncesc pe teritoriul celor două state, ținând cont și de condițiile specifice create de pandemia de Covid – 19.

Documentul mai stabilește punctele de contact pentru eficientizarea comunicării reciproce, prevede derularea unor acțiuni de informare adresate atât lucrătorilor, cât și angajatorilor stabiliți într-un stat care doresc să presteze servicii în celălalt stat și  efectuarea de inspecții concertate sau comune, precum și realizarea schimbului de informații și de documente necesare între autoritățile competente din cele două state.