Social

Toți pensionarii trebuie să știe! Ce se întâmplă cu pensia dacă nu erați acasă când a venit poștașul?

pensionarii sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

După ultima zi de plată a lunii, românii ale căror pensii sunt livrate de poștaș și care nu pot fi găsiți la domiciliu pentru a-și revendica banii o pot face în două zile lucrătoare.

După această zi, pensiile sunt transferate la casa teritorială de pensii, de unde pot fi ulterior recuperate.

Ce pot face pensionarii care nu și-au ridicat pensia?

Buletinele mov pentru românii care își primesc pensia prin cont curent sau card sunt reținute la oficiul poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs, în cazul în care aceștia nu pot fi localizați la domiciliu pentru a le ridica.

„Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată. Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Începând cu drepturile aferente lunii martie 2021, taloanele mov sunt arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii. Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora. După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii”, conform CNPP, potrivit Antena3.

Cum este calculat cuantumul pensiei?

Prin împărțirea punctajului mediu anual al persoanei asigurate la prețul unui punct de pensie se calculează cuantumul pensiei.

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, potrivit CNPP.

Acest lucru se realizează pentru fiecare an de serviciu, după care toate aceste „puncte anuale” sunt însumate, iar totalul este împărțit la „stagiul complet de cotizare”, adică la întregul număr de ani de serviciu. Aceste informații relevă „media anuală a punctelor” pe care fiecare pensionar le-a acumulat pe parcursul perioadei de angajare, de obicei cu câteva zecimale.