Social

Se modifică ajutoarele sociale acordate populației. Ce români sunt vizați de Ministerul Muncii

sursă foto: evz.ro
sursă foto: evz.ro

Guvernul Nicolae Ciucă a aprobat ieri printr-o ordonanță de urgență menținerea măsurilor de protecție socială în cazul persoanelor vulnerabile, care au beneficiat de majorări ale punctului de pensie sau ale salariului minim.

Schimbările anunțate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale adresează ajutoarele alocate persoanelor vulnerabile pentru perioada sezonului rece, alocația pentru susținerea familiei, dar și ajutoarele sociale care se acordă în raport cu indicatorul social de referință (ISR).

Ordonanța vizează românii care au beneficiat de creşteri ale cuantumului prestațiilor sociale raportate la Indicatorul Social de Referință (ISR) și modifică în acest sens mai multe acte normative în domeniul asistenței sociale, informează Ministerul Muncii.

„Astfel, pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței pe perioada sezonului rece nu vor fi luate în calcul majorările recente de venituri ca urmare a creșterii punctului de pensie, indemnizației sociale pentru pensionari și a salariului minim brut pe țară garantat în plată, eventualele debite stabilite potrivit Legii nr.226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie urmând să fie scutite la plată, printr-un nou act administrativ emis de primărie, respectiv de agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială”, se arată în comunicatul ministerului.

Totodată, cuantumurile beneficiilor de asistență socială, majorate odată cu creșterea valorii ISR, cu începere de la 1 martie, la valaorea 598 de lei (de la 525,5 lei anul trecut), se rotunjesc la leu, potrivit actului normativ, în favoarea beneficiarului, dacă în urma raportării la ISR rezultă fracțiuni în bani, conform sursei citate.

Se modifică și alocațiile pentru susținerea familiei

„În cazul copiilor de vârstă școlară din familii care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei și care înregistrează absențe nemotivate, prevederile art. 27 din Legea nr. 277/2010 vor fi corelate prin ordonanța de urgență aprobată astăzi (miercuri, 15.03 – n.r.) cu noua structură a anului școlar”, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.

Conform sursei citate, ordonanța de urgență prevede ca, la verificarea condiției de menținere sau de diminuare a dreptului, să fie avute în vedere intervalele de cursuri (modulele) și nu semestrele, ca până acum.

Astfel, dacă se vor constata absenţe nemotivate aferente modulelor încheiate până la 1 martie, valoarea alocaţiei se va reduce în funcție de numărul absenţelor, în următoarele cuantumuri:

cu 20% pentru fiecare copil care are între 10 şi 19 absenţe;

cu 50% pentru fiecare copil care are 20 de absenţe sau mai mult.

Facilități pentru românii care lucrează afară

Ordonanța de urgență aprobată de Guvern îi vizează și pe românii care lucrează în statele-membre ale Uniunii Europene și care beneficiază de prestații familiale pentru care sunt aplicabile regulile de coordonare a sistemelor de securitate socială. Potrivit datelor Ministerului Muncii, în ultima perioadă, se înregistrează un număr tot mai mare de solicitări, fie de acordare de diferențe de drepturi, fie de recuperare a acestora, pentru care sunt utilizate monedele statelor implicate.

Astfel, actul normativ stabilește „modalitatea de recuperare în cazul sumelor provenite din diferențe de curs valutar rezultate în urma conversiei sumelor cu titlu de alocație de stat pentru copii și indemnizație lunară pentru creșterea copiilor, precum și a comisioanelor bancare rezultate ca urmare a aplicării Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială”, potrivit comunicatului Ministerului Muncii.