Actual

Se schimbă calendarul şcolar iar? Ministrul Educaţiei ar putea modifica împărțirea în module

schimba-calendarul-scolar
Sursa foto: Edupedu

Ligia Deca a anunțat că va decide în zilele următoare dacă se schimbă calendarul şcolar din nou. Ministrul Educaţiei a precizat că va lua hotărârea după ce va primi analiza referitoare la oportunitatea împărţirii anului şcolar în module.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunțat că mai trebuie așteptat un an pentru a decide dacă se schimbă calendarul școlar din nou.

”Pentru module am promis, atunci când am preluat mandatul, o analiză după primul an de implementare. Primul an de implementare a fost anul şcolar care tocmai s-a încheiat, am solicitat analiza, ea o să fie finalizată în lunile următoare. În momentul în care a trebuit să stabilim calendarul şcolar pentru acest an şcolar nu fuseseră parcurse decât două module pe sistemul acesta de module, deci nu se putea face o evaluare pe un an întreg. După ce vom avea evaluarea, înainte de a avea structura anului şcolar pentru anul şcolar 2024-2025, vom vedea ce a mers bine şi ce nu a mers bine şi vom vedea dacă vom continua cu acest sistem de module”, a declarat ministrul Educației în cadrul unei intervenții televizate.

De ce calendarul școlar se schimbă

Ligia Deca a precizat că opiniile sunt împărțite vizavi de actuala structură. Potrivit ministrului, cadrele didactice susțin că ”teoretic este o idee bună alternarea între perioade de activitate şi mici pauze”. Structura pe module ar trebui să ducă la un echilibru în ceea ce priveşte învăţarea. „Trebuie văzut cum se întâmplă lucrurile în practică”, a subliniat Deca. Pe de altă parte însă, există și numeroase opinii care nu susţin oportunitatea împărţirii anului şcolar în module.

Calendarul școlar 2023-2024 a fost aprobat de Ministerul Educației pe data de 9 martie 2023, prin Ordinul 3.800. Conform structurii aprobate acesta este împărțit pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Astfel și anul acesta vor fi 5 module, despărțite de 5 vacanțe. Cursurile se încheie pe 21 iunie 2024, potrivit structurii publicate în Monitorul Oficial pe 15 martie.

Programa nu este încărcată

Ministrul Educaţiei a mai afirmat că programa şcolară pentru învăţământul preuniversitar nu este încărcată.

”În ceea ce priveşte încărcarea materiei, am discutat mult cu specialişti. Avem o unitate de cercetare în educaţie în cadrul ministerului, fostul Institut de ştiinţe ale educaţiei care se va reînfiinţa cu noua lege. Ei au spus aşa: programa şcolară în sine nu este încărcată. Depinde de modul în care o şcoală o pune în practică. Și mai depinde de un lucru: de cât de încărcat este manualul făcut în linie cu programa. Un manual poate să fie aerisit şi să respecte programa sau poate să fie foarte încărcat şi, de asemenea, să respecte programa. Aici este vorba despre arta şi vocaţia cadrului didactic de a se adapta la colectivul de elevi pe care îl are”, a explicat Ligia Deca, citată de romaniatv.

Și în acest caz, ministrul a explicat că este nevoie de o analiză a programei pentru ciclurile gimnazial și primar. În ceea ce privește programa pentru liceu, vor exista programe, planuri cadre şi manuale noi din anul şcolar 2025-2026.