Actual

Mai mulți bani pentru elevi! Ministerul Educației a majorat valoarea burselor pentru noul an școlar

Mai mulți bani pentru elevi! Ministerul Educației a majorat valoarea burselor pentru noul an școlar
Sursa foto: sansanews.ro

Elevii vor beneficia de burse mai mari în noul an școal 2023-2024. Totodată, a fost aprobată și acordarea de stimulente financiare pentru elevii care au obținut nota maximă la Evaluarea Naţională și Bacalaureat.

Executivul a adoptat prin hotărâre de Guvern acordarea de stimulente financiare absolvenţilor care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, sesiunea 2023, şi la examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023.

Astfel, fiecare absolvent care a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a va primi sunt în valoare de 2.000 de lei pentru. La rândul lor, absolvenții de liceu care au obţinut media 10 la examenul naţional de Bacalaureat 2023vor primi câte 5.000 de lei. De noile stimulente financiare aprobate vor beneficia 466 de absolvenţi de clasa a VIII-a și 92 de absolvenţi de liceu.

„Performanţa merită apreciată şi încurajată! Mă bucură faptul că în ședinţa de Guvern de astăzi a fost aprobat proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea de stimulente financiare absolvenţilor de gimnaziu şi liceu, care au obţinut media 10 la examenele naţionale 2023. 558 de copii şi de tineri au reuşit să obţină această performanţă. (…) Îi felicit pe toţi cei care au obţinut aceste rezultate, dar şi pe profesorii şi pe părinţii lor, care i-au susţinut în acest drum”, a postat ministrul Educației, LIgia Deca, pe contul său de Facebook.

Bursele școlare se majorează

Începând cu noul an școlar, elevii din învățământul preuniversitar vor putea beneficia de burse școlare între 300 și 3.000 de lei. Potrivit Legii Învățământului preuniversitar, în anul școlar 2023-2024 care începe din septembrie, elevii de gimnaziu și liceu vor putea primi patru tipuri de burse:

– bursă de merit, în valoare de 450 de lei (față de 200 de lei anterior),

– bursă socială, în valoare de 300 de lei (față 200 de lei anterior),

– bursă tehnologică, în valoare de 400 de lei (nou introdusă doar pentru elevii care urmează un liceu cu profil tehnologic),

– bursă de excelență olimpică I și II, a căror valoare pornește de la 700 de lei și poate ajunge până la 3.000 de lei.

În noua lege dispar bursele de performanță, în valoare de 500 de lei pe lună, și cea de studiu, de 150 de lei.

Se schimbă și Legea învățământului superior

Ministerul Educației a pus, vineri, în consultare publică un proiect de ordonanță de urgență ce vizează modificarea Legii Învățământului Superior.

Conform edupedu, proiectul de ordonanță de urgență aduce modificări în privința echivalării diplomelor de studii de lungă durată din sistemul vechi în diplome de master, dar și alte chestiuni ce îi vizează pe studenții de la universități private și pe cei care urmează studii cu taxă.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că “noile norme care reglementează studiile universitare de masterat urmează să permită echivalarea diplomei de absolvire sau de licență a absolvenților învățământului superior de lungă durată obținute în perioada anterioară aplicării celor trei cicluri tip Bologna doar pentru programele de 5-6 ani, devenind așadar mai restrictive, ceea ce afectează în mod direct persoane care au absolvit învățământul superior de lungă durată în perioada anterioară aplicării celor trei cicluri tip Bologna pentru programe de studiu cu durata de 4 ani și cărora le-au fost recunoscute drepturi în baza prevederilor Legii 1/2011, dar care în baza noii reglementări nu mai beneficiază de aceste drepturi.”