Economic

Se schimbă Legea spălării banilor! Anunțul momentului pentru români

Se schimbă Legea spălării banilor! Anunțul momentului pentru români

Vineri, 30 aprilie, intră în vigoare Legea 101/2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, anunță ONV LAW.

Principala modificare este că și persoanele juridice cu asociați doar persoane fizice, care erau exceptate până în prezent, trebuie să declare beneficiarul real al activității economice la Registrul Comerțului.

Un pas birocratic în plus ce va crea multe neînțelegeri

„De asemenea, o altă modificare este că firmele cu asociați persoane juridice trebuie să depună anual declarația privind beneficiarul real. Acesta este un pas birocratic în plus ce va crea multe neînțelegeri la nivelul antreprenorilor referitor la momentul depunerii declarației”, declară Ana Petrescu, avocat.

Înainte de aceste modificări declarația trebuia depusă doar la înmatriculare și ori de câte ori intervenea o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real declarat, iar aceste obligații rămân de asemenea valabile.

Conform noilor prevederi, s-a reinstituit obligația depunerii declarației anuale. Aceasta se depune la Registrul Comerțului în care este înmatriculată persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale.

În cazul în care intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaraţia se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.