International

Se va putea locui pe lună? Ce se întâmplă acum, după expediția indiană

oameni luna (sursă foto: antena3.ro)
sursă foto: antena3.ro

Agenția spațială indiană a anunțat că nava sa a aterizat miercuri, 23 august, la polul sud al Lunii, o misiune care va contribui la ambițiile spațiale ale țării și va extinde cunoștințele despre gheața lunară, potențial una dintre cele mai valoroase resurse ale Lunii. Iată ce se știe despre prezența apei înghețate pe Lună și de ce agențiile spațiale și companiile private o văd ca pe o un element foarte important pentru o colonie lunară, mineritul lunar și potențiale misiuni spre Marte.

Cum au găsit oamenii de știință apă pe Lună? Încă din anii 1960, înainte de prima aterizare Apollo, oamenii de știință au speculat că ar putea exista apă pe Lună. Dar probele pe care echipajele Apollo le-au returnat pentru analiză la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970 păreau a fi uscate. Apoi, în 2008, cercetătorii de la Universitatea Brown au reexaminat acele mostre lunare cu ajutorul unei noi tehnologii și au descoperit hidrogen în interiorul unor mici perle de sticlă vulcanică. Iar în 2009, un instrument NASA aflat la bordul sondei Chandrayaan-1 a Organizației Indiene de Cercetare Spațială a detectat apă pe suprafața Lunii.

Se va putea locui pe lună?

În același an, o altă sondă NASA care a atins polul sud a descoperit gheață sub suprafața lunii. O misiune anterioară a NASA, Lunar Prospector din 1998, găsise dovezi că cea mai mare concentrație de gheață se afla în craterele umbrite de la polul sud. De ce este importantă apa de pe Lună? Oamenii de știință sunt interesați de pungile de gheață străveche deoarece acestea ar putea oferi o evidență a vulcanilor lunari, a materialului pe care cometele și asteroizii l-au livrat pe Pământ și a originii oceanelor.

Dacă gheața există în cantități suficiente, ar putea fi o sursă de apă potabilă pentru explorarea Lunii și ar putea ajuta la răcirea echipamentelor. De asemenea, ar putea fi descompusă pentru a produce hidrogen pentru combustibil și oxigen pentru a respira, sprijinind misiunile spre Marte sau mineritul lunar.

Ce spune experții

Tratatul ONU din 1967 privind spațiul cosmic interzice oricărei națiuni să revendice dreptul de proprietate asupra Lunii. Nu există nicio dispoziție care să oprească operațiunile comerciale. Un efort condus de SUA pentru a stabili un set de principii pentru explorarea Lunii și utilizarea resurselor sale, Acordurile Artemis, are 27 de semnatari. China și Rusia nu au semnat.

Ce face ca Polul Sud să fie deosebit de dificil de explorat? Încercările de aterizare pe Lună au mai eșuat. Nava rusă Luna-25 fusese programată să aterizeze la polul sud, dar a scăpat de sub control în timpul apropierii și s-a prăbușit duminică. Polul sud, departe de regiunea ecuatorială vizată de misiunile anterioare, inclusiv de aselenizările cu echipaj Apollo, este plin de cratere și de șanțuri adânci.
Atât Statele Unite, cât și China au planificat misiuni la polul sud, notează Japan Times.