Lifestyle

Secetă extremă în România. Ministrul Agriculturii. Nu s-a mai văzut așa ceva de 50-60 de ani

Secetă extremă în România. Ministrul Agriculturii. Nu s-a mai văzut așa ceva de 50-60 de ani

Secetă extremă în România. Ministrul Agriculturii. Nu s-a mai văzut așa ceva de 50-60 de ani. Ministrul Agriculturii a declarat că România se confruntă cu o secetă cumplită, anul acesta.

Acesta a declarat pentru Digi24 că foarte multe suprafețe agricole sunt compromise, în ce privește producția de grâne. „Sunt afectate 2,9 mil de ha de culturi, care au fost însămânțate în toamnă”, a declarat Adrian Oroș.

Ministrul Agriculturii a mai declarat că o secetă precum cea de acum nu a mai fost în România de 50-60 de ani. Acesta intenționează să-i obişnuiască pe fermieri să-şi asigure culturile.

„E o secetă extremă şi puternică, ce s-a instalat în această parte a Europei, nu numai în România. Care se suprapune acestei crize a evoluţiei pandemiei COVID. (…) Secetă ca anul acesta, spun specialiştii, n-a fost de 50-60 de ani”, a declarat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a mai spus că cele mai secetoase zone ale țării sunt cele din Dobrogea și Moldova. Ceea ce se va traduce în pagube imense pentru proprietarii culturilor de grâu, orz, secară, rapiță, porumb etc.

Secetă extremă: sunt înregistrate 1,4 milioane de hectare de culturi afectate

„În afară de faptul că-i despăgubim, încercăm să-i încurajăm pe fermieri. Pentru că sunt şi alte fenomene climatice nefavorabile sau extreme care pot să le diminueze producţiile, grindină, inundaţii, îngheţ, ploi torenţiale, furtuni.

Încercăm să-i obişnuim să-şi asigure culturile. (…) Ministerul Agriculturii suportă 70% din poliţa de asigurare. În acelaşi timp, încercăm să negociem cu băncile să fie prinsă în poliţa de asigurare şi seceta.

Pentru că foarte multe bănci nu asigură pentru secetă sau acolo unde asigură pentru secetă, condiţiile pe care le impun în contracte nu sunt acceptate sau sunt foarte greu acceptate de fermieri”, a mai spus Adrian Oros.