Info Actual

Info Actual > Diverse > Secret vital pentru sănătoase. Reguli pe care să le respecți
Diverse

Secret vital pentru sănătoase. Reguli pe care să le respecți

Secret vital pentru sănătoase. Reguli pe care să le respecți

Secret vital pentru sănătoase. Alimentația proastă și lipsa mișcării vin la pachet cu dureri articulare. Pentru a înțelege cât mai repede și a rezolva această problemă medicală, experții vin cu explicații, potrivit DC Medical.

Durerile articulare sunt rezultatul unei gestionări proaste a alimentației și a mișcării. Lipsa mișcării are efectele dezastruoase asupra articulațiilor și, în egală măsură, greutate peste limită vine cu același „atac” distructiv asupra acestor zone.

„Alimentația sănătoasă și mișcarea sunt elemente importante pentru sănătatea oaselor și articulațiilor. Oasele au nevoie de nutrienți specifici pentru a fi sănătoase și puternice”, explică dr. Tarek Nazer, Chirurg specializat în Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă. „Indicele de masă musculară crescut duce la suprasolicitarea oaselor și articulațiilor, pe când o greutate corporală normală le protejează”, afirmă specialistul.

Dieta pentru oase și articulații sănătoase

„Cele mai cunoscute elemente pentru a avea oase sănătoase sunt calciul și vitamina D, dar și magneziul, proteinele, acizii grași omega-3 și vitaminele A, C și K sunt esențiale”, explică nutriționistul Wasim Nazer, pe de altă parte. El ne explică și ce alimente ar trebui să conțină dieta noastră ca să obținem natural aceste vitamine și minerale:

Secret vital pentru sănătoase. Reguli pe care să le respecți

1. Calciul ajută oasele să se dezvolte normal, puternice și sănătoase. Alimentele bogate în calciu sunt: lapte, iaurt, brânza, somon, verdețuri închise la culoare și fasole.

2. Vitamina D îmbunătățește absorbția calciului. Alimentele bogate în vitamina D sunt: gălbenuș de ou, ulei de pește, ton, sardine, somon și poate fi asimilată prin expunerea la soare.

3. Vitamina A susținerea creșterea sănătoasă a oaselor. Alimentele bogate în vitamina A: carne de vită, ficat de pasăre, lapte, brânza, ouă, spanac și pepene galben.

4. Vitamina C este necesară în formarea colagenului. Alimentele bogate în vitamina C: căpșuni, kiwi, roșii, spanac, broccoli, ardei sau cartofi.

5. Magneziul ajută la menținerea densității osoase bune. Alimentele bogate în magneziu: cereale integrale, fasole, nuci, caju, avocado, banane sau broccoli.

6. Zincul ajută la formarea osoasă. Alimentele bogate în zinc: drojdie de bere, gălbenuș de ou, carne de miel, ciuperci, soia sau cereale integrale.

Reguli clare pentru articulații sănătoase:
  • Exerciții fizice permanente care cresc densitatea osoasă;
  • Expunerea moderată la soare ajută la menținerea adecvată a nivelului de vitamina D;
  • Dieta sănătoasă și echilibrată bogată în calciu, vitamine, proteine vegetale și acizi grași omega-3;
  • Hidratare – consumul suficient de apă este important pentru sănătatea întregului organism și pentru sănătatea și funcționarea bună a articulațiilor, oasele conțin

20% apă, mușchii 75% apă, lichidul sinovial 80% apă, cartilajele 85% apă.

Ce să eviți
  • Pe de altă parte, dacă vrei să ai oase și articulații sănătoase este important să eviți:
  • Alimentele sărate – sodiul intensifică procesul de extragere a calciului din os.
  • Alimentele acide – reduc densitatea osoasă și scad forța musculară, ambele cu rol important în susținerea scheletului.
  • Stresul – se “hrănește” cu calciu, privând sistemul osos de acest element.
  • Fumatul – slăbește rezistența osului, duce la osteoporoză prematură și crește riscul bolilor osoase.