Info Actual > Culinar > Secretul sărmățelor în foi de viță. Așa trebuie să le faci ca să iasă delicioase!
Culinar

Secretul sărmățelor în foi de viță. Așa trebuie să le faci ca să iasă delicioase!

Secretul sărmățelor în foi de viță. Așa trebuie să le faci ca să iasă delicioase!

Secretul sărmățelor în foi de viță. Așa trebuie să le faci ca să iasă delicioase! Dănuț, simpaticul bucătar de la emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani, a explicat cum se fac cele mai gustoase sarmale în foi de viță, bune ca la mama acasă. În plus, gospodinele au de notat și câteva trucuri mai speciale!

Ingrediente pentru sarmale

  • 1 kg carne tocată, de vită
  • foi de viță
  • sare, piper
  • boia de ardei
  • puțin cimbru
  • 80 gr orez cu bob rotund
  • 2 cepe
  • 50 ml ulei
  • pătrunjel, mărar, leuștean
  • 800 gr roșii proaspete
  • bază pentru mâncăruri cu carne de vită
  • 1 litru de apă

Sarmale, mod de preparare

Se pregătesc, mai întâi, foile de viță de vie, care se opăresc în apă clocotită cu sare și puțin bicarbonat de sodiu, pentru două, trei minute, apoi se lasă la scurs și se îndepărtează partea groasă a nervurilor. Bicarbonatul are rolul și de a înmuia frunzele, adică nervurile, dar și de a intensifica culoarea frunzelor. Între timp, se curăță o ceapă, se toacă și se călește în ulei încins. Se adaugă orezul și se amestecă până începe să se hidrateze, apoi se stinge focul și se lasă la răcit. Când este rece, se amestecă cu carnea tocată și cu verdeața, de asemenea tocată, sarea și condimentele. Vlăduț obișnuiește să folosească toate cele trei tipuri de verdeață: mărar, pătrunjel și leuștean, în cantități egale.

Se lasă amestecul pentru 30 de minute. Apoi, se înfășoară în foile de viță.

În altă tigaie, se călește o ceapă tocată mărunt, în puțin ulei, apoi se adaugă roșiile decojite și tocate mărunt. Se lasă sosul de roșii să fiarbă până scade la jumătate. Se asezonează cu sare, piper și boia de ardei. Opțional, se poate adăuga și puțin cimbru.

Într-un vas cu un litru de apă se adaugă trei linguri din baza pentru mâncăruri cu carne de vită. Se amestecă bine și se fierbe pentru câteva minute, rezultând o supă delicioasă, cu gust de vită.

Sarmalele în foi de viță se așază într-o cratiță, în straturi, alternând cu straturi de sos de roșii.

Se completează cu supă până sunt ușor acoperite și se fierb pentru aproximativ două ore, la foc încet, acoperite, notează a1.ro.