International

Șefii Grupului Wagner nu au avut o înmormântare onorabilă. Omagiile se aduc în memoriale improvizate

luptători Wagner; sursă foto: G4Media
sursă foto: G4Media

După înmormântarea, la Sankt Petersburg, a șefului Wagner, Evgheni Prigojin, a lui Dmitri Utkin, mâna dreaptă a acestuia, și a altor membri ai conducerii grupului, susținătorii lor încep să realizeze că a venit sfârșitul acestei unităţi de mercenar, scrie presa spaniolă.

„Șefii Grupului Wagner nu au avut înmormântarea pe care o meritau, nu a fost suficient de onorabilă”, deplânge o bătrână de 80 de ani după ce a așezat un buchet de trandafiri roșii la memorialul instalat pe strada Varvarka numărul 8 din capitala Rusiei, lângă biserica Sfântului Fericitul Cel Fericitul din Moscova, la câţiva metri de Piaţa Roşie.

În opinia sa, „Prigojin a fost distins cu Steaua de Aur a Eroului Rusiei, cea mai înaltă distincție, iar funeraliile sale ar fi trebuit să aibă loc cu onorurile corespunzătoare”.

O grupare unică

Bătrâna, care nu a dorit să îşi dezvăluie identitatea, consideră că „ne aflăm în fața finalului Grupului Wagner”. Arătând cu mâna spre fotografiile lui Prigojin și Utkin, ea asigură că structura acestor mercenari, „a fost susținută fără îndoială datorită celor doi și, odată ce au dispărut, probabil că nu va mai rămâne nimic din restul.

Unii vor pleca acasă, iar alții se vor alătura poate armatei. Dar este trist că o forță militară precum Wagner, cu eroismul și eficacitatea cu care au luptat în Ucraina și care s-au dovedit a avea caracteristici unice, ar trebui astfel ștearsă de pe fața Pământului, crede bătrâna.

Prea multă tăcere

Memorialul, alcătuit din fotografii, embleme, steaguri, lumânări aprinse și coroane funerare, este vizitat apoi de un adolescent cu cea care pare a fi mama lui, o femeie de 40 de ani.

Băiatul, cu lacrimi pe față, depune și el o coroană de flori, dar o aşează înaintea steagului parașutiștilor Armatei Ruse, care au luptat împreună cu Wagner în orașul ucrainean Bahmut. Întrebată de ce plânge băiatul, femeia răspunde: „Nu avem nimic de spus, este chestiunea noastră privată de care nimeni altcineva nu este interesat”.

După plecarea ambilor vizitatori, locul a fost complet gol, cu excepția a doi polițiști care au făcut pază la oarecare distanță și care nici nu au vrut să răspundă la întrebarea dacă serviciul lor de acolo s-a desfăşurat normal și fără incidente.

Altare populare

Aceste altare în memoria morților Wagner au fost instalate în multe orașe rusești și chiar în Idlib (Siria), la Sankt Petersburg, orașul natal al lui Prigojin și sediul sediului Wagner, unde s-a înregistrat cel mai mare aflux de oameni.

Cu toate acestea, în unele dintre oraşe au fost indivizi care au provocat revolte prin includerea fotografiilor piloților ruși care au murit pe 24 iunie când, încercând să-i oprească pe Wagner în marșul lor spre Moscova, avioanele și elicopterele lor au fost doborâte la sol de mercenarii răsculaţi.

În cerc strâns

Prigojin și principalii săi oameni de încredere au fost înmormântați doar în prezenţa familiilor lor şi a cercului apropiat de prieteni cărora li s-a permis accesul în cimitir. Presa nici măcar nu avea voie să intre. ”

Despărţirea de Evgheni Viktorovici a avut loc într-un format închis. Oamenii care doresc să-și ia rămas bun de la el vor putea merge – mai târziu – la cimitirul Porojovskoie”, a scris compania Concorde pe Telegram.

La o zi după funeralii, însă, accesul la mormântul lui Prigojin a fost deschis și chiar au fost amplasate indicatoare cu schema pentru a-l putea găsi în cimitirul.

Angajații firmei de pompe funebre au asigurat că la înmormântare au fost mai puțin de 30 de persoane, niciun lider sau cineva în uniformă militară.

Doborât intenționat

Canalele rusești Telegram confirmă că, în ciuda faptului că este un „Erou al Rusiei”, șeful familiei Wagner nu a primit onorurile obișnuite la înmormântări. Potrivit unor astfel de informații, a fost planificat inițial un rămas bun public pentru Wagner, iar apoi Prigojin și Utkin ar fi fost înmormântați în cimitirul istoric Serafímovskoie, locul de înmormântare al comandanților militari de rang înalt, dar, din motive care nu au fost dezvăluite, planul a fost modificat.

Întrebat despre evoluția anchetei asupra accidentului suferit de avionul lui Prigojin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut pentru prima dată că poate acesta ar fi putut fi doborât „intenționat”, sugerând că ar putea fi deschis un dosar penal pentru omor.

Cu batista pe țambal

O astfel de versiune, potrivit spuselor sale, este una dintre ipotezele luate în considerare. Peskov a mai spus că, deocamdată, nu va exista nicio anchetă internațională cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

Centrul de Investigare și Prevenire a Accidentelor Aeriene din Brazilia (CENIPA) a primit refuzul Moscovei la cererea de participare a companiei Embraer, producătorul avionului lui Prigojin, la anchetă cu scopul de a îmbunătăți siguranța și de a evita incidente similare.

Moscova susține că dezastrul s-a produs pe un zbor intern între Moscova și Sankt Petersburg și, într-un astfel de caz, conform standardelor internaționale, nu există obligația de a recurge la specialiști străini.

Totuși, potrivit agenției Reuters, nici experții din cadrul Comitetului pentru aviație interstatală rusă nu se ocupă de investigarea accidentului aviatic, nefiind implicați în anchetă ca de obicei.