International

Au apărut imagini noi cu Evgheni Prigojin. Șeful Wagner a vorbit despre amenințări la adresa vieții sale

dmitri utkin Sursă foto Asharq Al-Awsat
Sursă foto: Asharq Al-Awsat

O înregistrare video recent difuzată cu Evgheni Prigojin pretinde că îl arată pe șeful grupului Wagner în Africa abordând zvonurile privind bunăstarea sa și amenințările la adresa vieții sale, cu doar câteva zile înainte de a muri.

„Pentru toți cei care discută dacă sunt în viață sau nu și cum mă simt. În prezent, este un weekend din a doua jumătate a lunii august 2023. Mă aflu în Africa”, spune Prigojin în scurtul videoclip publicat de canalul Telegram Grey Zone, care este legat de grupul Wagner. „Deci, pentru cei cărora le place să speculeze despre lichidarea mea, viața mea privată, munca mea acolo sau orice altceva: totul este în regulă”, spune Prigojin.

Ținuta de camuflaj și pălăria lui Prigojin din clipul publicat joi se potrivesc cu înfățișarea sa dintr-un videoclip separat publicat la 21 august, despre care a susținut, de asemenea, că a fost filmat în Africa. Referirea sa la „weekendul din a doua jumătate a lunii august” sugerează că ultimul clip trebuie să fi fost realizat pe 19 sau 20 august, cu câteva zile înainte de moartea sa.

Moartea lui Prigojin a fost o lovitură dură pentru Wagner

Prigojin a murit când avionul său de afaceri s-a prăbușit la 23 august, la două luni după ce a organizat o revoltă eșuată împotriva comandanților militari ruși, în care trupele sale de mercenari Wagner au preluat pentru scurt timp controlul orașului Rostov din sudul țării și au avansat spre Moscova.

Cu câteva săptămâni înainte de a muri, Prigojin părea să se lupte cu ministerul rus al apărării în legătură cu viitorul imperiului său de afaceri din Africa.

Comentariile sale din înregistrarea video sugerează că era conștient de riscurile la adresa vieții sale.

Se știe că liderul războinic era preocupat de siguranța sa, folosind frecvent dubluri și deghizări pentru a evita posibilele atentate la viața sa.

Kremlinul a negat uciderea lui Prigozjn, calificând evaluările serviciilor secrete occidentale privind implicarea lui Vladimir Putin drept „o minciună absolută”. Autoritățile ruse au declarat că investighează cauza prăbușirii, dar încă nu au oferit o posibilă versiune a incidentului. La începutul acestei săptămâni, Moscova a declarat că prăbușirea nu va fi investigată în conformitate cu normele internaționale.

Înmormântarea sa a fost mică și privată

Prigojin a fost înmormântat marți, în cadrul unei ceremonii neobișnuit de secrete, la periferia orașului său natal Sankt Petersburg, serviciul său de presă anunțând că evenimentul a fost închis pentru persoanele din afară. Kremlinul i-a refuzat o înmormântare de stat, Moscova părând să vrea să evite ca moartea sa să se transforme într-o manifestare publică la scară largă de susținere pentru războinic.

Joi, persoanele îndoliate s-au adunat la un cimitir din afara Moscovei pentru înmormântarea celui de-al doilea comandant al lui Prigojin, Dmitri Utkin, care a fost de asemenea ucis în accident.

Utkin, un fost ofițer al serviciilor de informații militare descris adesea ca fiind co-fondatorul lui Wagner, a fost înmormântat la cimitirul Mytishchi de la periferia Moscovei, potrivit The Guardian.

Există puține fotografii ale lui Utkin, dar una dintre cele aflate în circulație este un selfie care arată tatuaje neonaziste pe umerii acestuia.