Actual

Șeful DNA mulțumit că procurorii ar putea fi angajați direct de instituție, fără tutela CSM. Ce prevede noul proiect de lege

Șeful DNA mulțumit că procurorii ar putea fi angajați direct de instituție, fără tutela CSM. Ce prevede noul proiect de lege

Jurnalistul Ovidiu Nahoi de la postul de radio RFI a realizat în acestă dimineață un interviu cu procurorul-șef al DNA, Crin Bologa. Tema principală a discuției a fost legată de proiectele noilor legi ale justiției promovate de Ministerul Justiției.

Șeful DNA, Crin Bologa mulțumit că procurorii ar putea fi angajați direct de instituție, fără tutela CSM. Ce prevede noul proiect de lege

Una dintre știrile pe care ni le-a dat șeful DNA se referă la accederea unui procuror în structurile DNA. Până în acest moment acolo erau aduși procurori din provincie, numiți interimari pe câte o perioadă de 6 luni, cu drept de prelungire, iar procedura de selectare era dată în competența Secției pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii. Această din urmă prevedere o consideră „nocivă” în legea actuală.

Redăm fragmentul din interviul telefonic realizat de Ovidiu Nahoi cu procurorul-șef Crin Bologa.

Realizator: Dar în privința vechimii necesară pentru a accede DNA? Ce comentarii aveţi?

Crin Bologa: Noi avem probleme serioase cu privire la această vechime, eu am mai exprimat public, /…/ Până în anul 2018, pentru a ajunge la DNA, un procuror sau judecător avea nevoie de o vechime în magistratură de 6 ani; acum am ajuns la 10 ani, iar prin aceste proiecte de legi perioada de accedere la DNA a unui procuror ajunge la 13 ani, mai precis 10 ani, plus 3 ani Institutul Național al Magistraturii.

Noi în prezent avem o schemă ocupată în proporție de 74%, iar până anul viitor, în martie, în conformitate cu prevederile PNRR, noi trebuie să ajungem la o schemă ocupată în proporție de 85%, ca să respectăm, ca statul român să respecte o condiționalitate din PNRR.

Avem totuși o prevedere tranzitorie care suspendă această vechime de 10 plus 3 ani, intrarea ei în vigoare, până în anul 2026. Acest lucru ne va permite, sper, ca în anul acesta și în anul viitor, la început anului viitor, noi să completăm schema de personal. Deci, Ministerul Justiției a cerut, a ținut cont doar parțial de propunerile noastre, în sensul că a păstrat o vechime mare, dar a suspendat această prevedere până în anul 2026.

DNA a pierdut dreptul să organizeze concursuri pentru procurori în 2017

Realizator: Deci, considerați că veți putea să îndepliniți acea condiționalitate din PNRR?

Crin Bologa: Eu consider că vom face acest lucru, mai ales că prin aceste legi ale justiției s-au reparat unele prevederi nocive aduse legilor justiției în perioada 2017-2019.

Realizator: De exemplu?

Crin Bologa: Noi primim prin acest proiect, primim în continuare, primim competența de a organiza concursul de accedere a procurorilor la la Direcția Națională Anticorupție. Noi acest lucru l-am pierdut în anul 2017 și a fost dat în competență, această procedură a fost dată în competența Secției pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În prezent este prevăzut în proiectul de lege privind organizarea judiciară atât numirea procurorului în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, cât și revocarea acestora, cu competență pentru procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție și pentru procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

Realizator: Așadar, iată, vă revine o atribuție care a fost importantă în anii din urmă, luată în 2017, pentru că am ajuns la atribuții, la rolul Consiliului Superior al Magistraturii și mai ales al Inspecției Judiciare, mult discutat și criticat, chiar s-a spus că este un fel de afectare a libertății de exprimare a magistraților. În actualul proiect de lege, așa cum se prezintă el, considerați că există suficiente garanții cu privire la independența de care aveți nevoie?

Crin Bologa: Eu consider că nu există un pericol cu privire la independența mai ales a procurorilor DNA, dar mă bazez aici având în vedere calitățile profesionale și umane ale procurorilor noștri.