International

Șeful NATO cere sprijin militar pentru Ucraina. Războiul va ajunge la un final?

jens-stoltenberg, sursa foto calea europeana
sursa foto calea europeana

Șeful NATO cere sprijin militar pentru Ucraina. Țara are nevoie urgentă de apărare aeriană. Inclusiv de muniție, piese de schimb și întreținere pentru sistemele pe care armata ucraineană le are deja, a declarat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a declarat că războiul, care a intrat deja în al doilea an, este unul „de uzură”. Dar nu este vorba de un impas, având în vedere câștigurile pe care Ucraina le-a obținut cu o contraofensivă începută în iunie. Aceștia au încercat să recupereze treptat teritoriul ocupat de forțele rusești.

Șeful NATO cere sprijin militar pentru Ucraina

Șeful NATO cere sprijin militar pentru Ucraina. „Dacă vrem să punem capăt războiului, dacă vrem o pace dreaptă și durabilă, atunci sprijinul militar acordat Ucrainei este calea corectă.”, a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat. Declarațiile au fost făcute în timp ce se afla la New York pentru Adunarea Generală anuală la nivel înalt a Națiunilor Unite.

„Ucraina are nevoie de multe tipuri diferite de sprijin. Există o nevoie urgentă de apărare aeriană, nu doar de sisteme noi, ci și de muniție, întreținere, piese de schimb … Vedem că apărarea aeriană salvează vieți în fiecare zi în Ucraina. Trebuie să susținem sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei.” a explicat șeful NATO. El a vorbit după un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat. Acesta a declarat mai devreme marți că întărirea apărării aeriene a Ucrainei este esențială. Inclusiv pentru a proteja infrastructura critică pe măsură ce iarna se apropie.

Livrările de muniție

Stoltenberg a refuzat să spună câte muniții pot livra aliații NATO în Ucraina în fiecare an sau când anume vor fi livrate F-16 către Kiev. „Aliații lucrează din greu pentru a-i antrena (pe piloții de F-16) cât mai repede posibil. Importanța avioanelor F-16 este, de asemenea, că transmit un mesaj de sprijin pe termen lung și durabil. Suntem pregătiți pentru o misiune de lungă durată. Nu pentru că suntem capabili să prevedem exact cât va dura acest război. Ci pentru că trebuie să trimitem un mesaj că președintele Putin, care nu poate aștepta” a explicat oficialul NATO.

Șeful NATO cere sprijin militar pentru Ucraina. Liderul rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei vecine în februarie 2022. În ceea ce el numește o „operațiune militară specială”. Pentru a combate armata ucraineană și a elimina ceea ce Rusia consideră a fi o potențială amenințare la adresa propriei sale securități.

Contraofensiva Ucrainei

Stoltenberg a declarat că ar fi preferat să vadă un progres mai rapid în contraofensiva Ucrainei. Dar a spus că evoluțiile acesteia în sud și în est sunt foarte mari.  Oficialii ucraineni au declarat că forțele lor au trecut de prima linie de apărare a Rusiei. Dar acum, se confruntă cu alte linii în locuri unde Moscova a avut timp să construiască fortificații și câmpuri de mine.

Unii analiști militari au spus că Ucraina ar putea avea dificultăți în a-și menține ritmul pe câmpul de luptă odată cu apariția vremii reci și umede. Dar, Stoltenberg a spus că luptele ar putea continua în toamnă și pe parcursul iernii. „Ceea ce trebuie să continuăm să facem este să îi sprijinim pe ucraineni, iar apoi ei trebuie să ia deciziile pe teren. Războiul de uzură devine un război de logistică.” a spus șeful NATO, conform Reuters .