Lifestyle

Semnificaţia Floriilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele

Semnificaţia Floriilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele. Creștinii ortodocși şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Floriile. Această zi amintește de intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de oameni cu ramuri de finic.

Iisus Hristos a intrat în Ierusalim acum aproape 2.000 de ani, ca un om umil, călare pe un măgar, dar era aclamat de mulțime ca un împărat. Evangheliile spun că oamenii îl primeau așa, pentru că auziseră de minunea pe care Iisus o făcuse, nu cu mult înainte: Învierea lui Lazăr.

Entuziasmul mulțimii nu era împărtășit și de liderii religioși ai evreilor, ei vedeau în Iisus un blasfemiator și plănuiau să-l pedepsească. Planul a reușit peste câteva zile, în ziua de vineri, când Iisus a fost răstignit.

Intrarea Domnului în Ierusalim deschide săptămâna pătimirilor cele mai dramatice zile din viața lui Iisus.

 

Celebrările liturgice vor avea loc fără participarea credincioșilor

Anul acesta celebrările liturgice, de astăzi și din Săptămâna Mare, vor avea loc fără participarea credincioșilor. Cancelaria Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a făcut publice îndrumări cu privire la aceste slujbe: pelerinajul tradițional de Florii a fost anulat, iar în zilele următoare preoții îi pot spovedi și împărtăși pe credincioși doar la domiciliul acestora, purtând mască și încălțăminte de unică folosință.

În condițiile în care în țară este stare de urgență, impusă pentru a combate răspândirea noului coronavirus, slujbele vor fi oficiate în biserici de preoți în absența credincioșilor și pot fi urmărite online.