Social

Seniorii României, în fața unei alegeri dificile! Pensie sau indemnizație socială?

bani cash numerar sursă foto: economedia
sursă foto: economedia

Conform unei proaspete inițiative legislative ce vizează indemnizația socială, există riscul ca o categorie specifică de pensionari să fie privată de o parte din suma destinată pensiilor lor.

Conform noii propuneri legislative, anumite persoane pensionate ar putea fi puse în situația de a opta între indemnizația socială pe care o primesc și pensia propriu-zisă. Această alegere este condiționată de stagiul de contribuții în sistemul de pensii, așa cum a comunicat Ministerul Muncii.

Seniorii vor avea de ales între indemnizație socială și pensie

Deși legea se află încă în stadiul de proiect, în cazul în care va fi aprobată, aceasta va propune alternativa indemnizației sociale pentru pensionarii care nu au acumulat un stagiu complet de contribuții în sistemul de pensii.

Astfel, pensionarii din România care au cotizat mai puțin de 15 ani ar putea primi o recalculare a veniturilor, ceea ce i-ar putea duce la alegerea între o indemnizație socială înlocuitoare a pensiei. Un aspect important este că indemnizația socială propusă ar putea depăși cuantumul actual al pensiilor. Acest lucru ar putea fi deosebit de relevant pentru cei care au contribuit la sistemul de asigurări sociale timp de mai puțin de 15 ani.

Pentru a solicita indemnizația socială minimă, acești pensionari ar trebui să trimită o cerere prin poștă, utilizând un formular special de la Casa Națională de Pensii Publice.

Această schimbare legislativă derivă din procesul de recalculare a pensiilor, un demers care se prefigurează în viitorul apropiat în România. Cei afectați ar putea opta pentru indemnizația socială minimă în cazul în care suma calculată în urma recalculării este mai mică decât indemnizația minimă propusă. Se așteaptă ca acești pensionari să fie informați că au la dispoziție cel mult trei luni de la intrarea în vigoare a legii pentru a face alegerea corespunzătoare.

Beneficiile acestei măsuri

Această schimbare ar putea reprezenta o opțiune viabilă pentru pensionarii care întâmpină dificultăți financiare și nu pot acoperi necesitățile curente cu pensiile pe care le primesc în prezent. Pentru acei pensionari care au contribuit la sistemul de asigurări sociale timp de mai puțin de 15 ani, indemnizația socială minimă ar putea oferi o alternativă mai atractivă față de pensie. Prin introducerea acestei opțiuni, legislația își propune să vină în sprijinul celor care se confruntă cu dificultăți financiare, oferind o modalitate diferită de asigurare a unui venit lunar adecvat.

Este esențial ca pensionarii să fie informați cu privire la aceste modificări legislative și alternativele disponibile, pentru a putea lua decizii bine fundamentate. Procesul de solicitare a indemnizației sociale minime ar putea reprezenta primul pas important în direcția obținerii unui venit lunar mai însemnat, conform informațiilor furnizate de RomâniaTV.

În plus, Ministerul Muncii a anunțat că va extinde cu un an mecanismul prin care pensionarii pot achiziționa perioade suplimentare de vechime în muncă pentru pensie. Această prelungire ar permite pensionarilor care au acumulat un stagiu de cotizare inferior a 15 ani să cumpere ani de contribuție suplimentari pentru a ajunge la minimul necesar.