Lifestyle

Sfânta Marie Mare, 15 august, sărbătoare deosebit de importantă. Minunile Maicii Domnului

Sfânta Marie Mare, 15 august, sărbătoare deosebit de importantă. Minunile Maicii Domnului

 

Sfânta Marie Mare, 15 august, sărbătoare deosebit de importantă pentru toți românii. Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare este o sărbătoare ortodoxă și catolică celebrată în fiecare an pe 15 august. În această zi sfântă, sărbătoare cu cruce roșie în calendar, se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume. Potrivit scrierilor apocrife despre Adormirea Maicii Domnului, Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul.

Astăzi, 15 august, se marchează trecerea de la vară la toamnă

În popor, se spune că de Sânta Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă, iar marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei. De 11 ani, în România dar și în alte state europene, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală şi zi nelucrătoare.

Pentru ortodocşi termenul de adormire este folosit atunci când se vorbeşte de sfârşitul vieţii pământeşti şi pentru că nu se poate vorbi despre „moartea” unui sfânt, în timp ce în credinţa Bisericii Romano-Catolice sărbătoarea este denumită Înălţarea Fecioarei Maria, cu referire la ridicarea trupului Maicii Domnului la cer, la sfârşitul vieţii sale pe pământ. Despre sfârşitul vieţii pe pâmânt a Maicii Domnului nu sunt informaţii în Evanghelii, ci doar în scrierile a patru părinţi ai bisericii creştine: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului şi Sfântul Ioan Damaschin.

Minuni ale Maicii Domnului:

„Au venit la Maica Domnului oameni care trebuia să meargă la operații dificile și nu știau dacă se mai întorc. Oameni pe muchie de cuțit. Și au văzut minuni. Le-a ajutat Dumnezeu și mâna doctorului a fost atât de bine chivernisită de harul Lui, că au reușit operațiile (pe creier, transplant de inimă etc.)”, mărturisește părintele protosinghel Serafim Mihali, starețul Mănăstirii Bisericani, cel care ne-a împărtășit câteva dintre minunile Maicii Domnului, a cărei iconiță făcătoare de minuni se găsește spre închinare în paraclisul mănăstirii.

O  femeie ce trecuse de 40 de ani nu reușea să se căsătorească. Se ruga de ani de zile. Avea și o funcție importantă. Îmi spunea: „Părinte, mi-am pierdut orice nădejde”. Dar eu mereu o încurajam:

– Ați avut mulți băieți buni, dar v-ați încrezut în funcția pe care o aveți și ați așteptat un prinț. Acum aveți nădejde și mai faceți un pic de răbdare. Căci eu am încredere că toți cei care se roagă Maicii Domnului nu se întorc rușinați și neajutorați.

– Părinte, mi s-a spus că am cununiile legate.

– Se poate și asta. Dar să știți că nu e mai mare puterea celui rău decât a lui Dumnezeu. Dacă dumneavoastră vă veți ruga cu credință, toate farmecele se vor dezlega și este imposibil să nu v-ajute Dumnezeu.

I-am mai spus să postească și să se spovedească. A venit cu mare credință la Maica Domnului și a găsit un om foarte bun. Cu multă emoție îmi spunea după aceea: „Părinte, nici nu știu cum să-I mulțumesc lui Dumnezeu și Maicii Domnului că mi-a rânduit un om așa de bun”.

„Ceea ce este cu neputință la oameni, la Dumnezeu este cu putință”

Au venit la Maica Domnului oameni care trebuia să meargă la operații dificile și nu știau dacă se mai întorc. Oameni pe muchie de cuțit. Și au văzut minuni. Le-a ajutat Dumnezeu și mâna doctorului a fost atât de bine chivernisită de harul Lui, că au reușit operațiile (pe creier, transplant de inimă etc.)

„Minune s-a săvârșit cu mine și cu fiul meu!”

Când vin oamenii și-ți spun: „Minune s-a săvârșit cu mine și cu fiul meu!”, atunci te liniștești și te întărești. Primești putere de a te ruga cu nădejde în Dumnezeu. Și-ți spui: „Greutățile mele parcă-s mai mici față de ale altora”. Greutățile oamenilor (din lume) ne fac pe noi, călugării, să ne rușinăm. Cât suferă ei și cu câtă credință se roagă ei…! Căci omul vine disperat, n-are serviciu, are probleme de sănătate și altele. Trăim niște vremuri grele pentru adevărații creștini, pentru creștinii practicanți. E ultima lor salvare și strigă din tot sufletul, cu toată inima, din tot cugetul, din toată ființa, și atunci se săvârșește minunea. Atunci când vedem asemenea lucrări ale harului dumnezeiesc, ne ajută și pe noi, monahii și ne întăresc în credință, potrivit doxologia.ro.