Social

Sfântul Gheorghe 2021. Ce nu ai voie să faci mâine, 23 aprilie. Este mare păcat în zi importantă de sărbătoare

Sfântul Gheorghe 2021. Ce nu ai voie să faci mâine, 23 aprilie. Este mare păcat în zi importantă de sărbătoare

Sfântul Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai iubiți sfinți din calendarul ortodox, este prăznuit în fiecare an pe data de 23 aprilie. Conform tradiției, este mare păcat  să te abați de la calea cea dreaptă.

Sfântul Gheorghe apare în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur. Este vorba despre o legendă în care Sf. Gheorghe salvează cetatea Silena din provincia Libiei, terorizată de un balaur.

Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. A trăit în vremea împăratului Dioclețian (sec. al IV-lea). Datorita vitejiei și victoriilor sale, ajunge conducător de armata.

În anul 303, împăratul Dioclețian vă începe lupta împotrivă creștinilor. Au fost dărâmate lăcașuri de cult, interzise adunările creștinilor, arse cărțile sfinte, iar cei ce refuzau să aducă jertfa zeilor erau uciși. În fata acestei situații, Sfântul Gheorghe nu se fereste să-și mărturisească credință în Hristos, motiv pentru care vă fi întemnițat. Vă fi supus la diverse chinuri: loviri cu suliță, tras pe roata, îngropat în var, lespezi de piatra puse pe piept etc, dar nicio tortura nu l-a făcut să renunțe la credință să.

Cei prezenți la aceste suferințe, uimiți de faptul că Sfântul Gheorghe a rămas nevătămat și că a înviat un mort, au renunțat la credință păgână și au primit credință în Hristos. Minunea învierii celui decedat a convins-o și pe împărăteasă Alexandra, soția lui Dioclețian, să îmbrățișeze creștinismul.

Sfântul Gheorghe a fost ispitit cu onoruri pentru a jerfi zeilor, dar aceste încercări au fost zadarnice. Pentru că nu a lepădat credință în Hristos, Sfântul Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, în ziua de 23 aprilie 304, rămânând de atunci zi de prăznuire,  potrivit crestinortodox.ro.

Ce nu ai voie să faci de Sf Gheorghe. Bărbații nu au voie să iasă din casă cu capul descoperit

În această zi de 23 aprilie, bărbații nu trebuie să uite să pregătească ogorul de vară. Aceștia trebuie să gătească porțile caselor cât și casele pentru sosirea vremii.

Aceștia bun ramuri înverzite sau crenguțe cu flori care au apărut deja în luna aprilie. Ramurile verzi se pun și la mormintele neamurilor.

Este necesar să nu uiți să hrănești animalele, având în vedere că de Sfântul Gheorghe este și ziua necuvântătoarelor.

Ramurile verzi trebuie puse și în grajduri iar pasările de curte nu trebuie hrănite cu grăunțe, ci doar cu ierburi și alte plante verzi.

Cei de la oraș trebuie să hrănească măcar un animal pentru a avea parte de noroc în toate.

Sfântul Gheorghe 2021. Ce nu ai voie să faci mâine, 23 aprilie

  • Spălatul este interzis
    În această zi este interzis să speli sau să calci haine. Cei care doresc să meargă la biserică trebuie să își pregătească hainele cu o zi înainte.
  • Legenda spune că cei care spală haine în această zi, vor plânge tot restul anului iar apa folosită pentru haine se va transforma în șiroaie de lacrimi.
  • Există anumite zone din România, unde, în ziua de 23 aprilie, bărbații nu au voie să iasă din casă cu capul descoperit.
  • Dacă totuși riscă să iasă așa în sat, acei bărbați vor fi prinși de spirite malefice, vor fi fermecați și transformați în cai.