Lifestyle

Sfântul Vasile este sărbătorit în prima zi din noul an!

Sfântul Vasile este sărbătorit în prima zi din noul an!

Sfântul Vasile este sărbătorit în prima zi din noul an și este considerat păzitor de duhuri rele. Unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortdoxe este celebrat cu urări și petrecere și se consideră că așa va fi omul tot anul, cum este musafirul din acea zi, bogat sau sărac.

Numele Vasile provine din grecescul ”basileios” care înseamnă rege, împărat, bazileu, iar latinii l-au redat prin Basilius. Numele Vasile este foarte răspândit în toată lumea creștină.

Unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe și unul dint cei mai mari teologi creștini este Sfântul Vasile cel Mare și este sărbătorit în prima zi din noul an.

În ziua de Sfântul Vasile cel Mare în popor sunt transmise o serie de tradiții și obiceiuri în legătură cu această zi. În prima zi a noului an ca să ai noroc tot anul prima persoană care intră în casă trebuie să fie bărbat. Tradiția populară mai spune că este bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia cu chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc.

Cine a fost Sfântul Vasile

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în Cezareea Capadochiei și a trăit între anii 330 și 379 în vremea împăratului Constantin. Părinții lui Emilia și Vasile erau credincioși și înstăriți, iar tatăl său fiind dascăl în cetate.

Și-a îmbogățit cunoștințele învățând în școlile din Cezareea, Bizanț și Atena. Iubitor de învățătură și înzestrat pentru carte Sfântul Vasile a legat o pritenie strânsă cu Sfântul Gigore din Nazians care l-a cunoscut la cea din urmă școală, la Atena.

În anul 370 în vremuri grele pentru biserică a fost înălțat la rangul de arhiepiscop al Cezareei. Între scrierile sale de mare importanţă teologică, la loc de cinste este „Liturghia Sfântului Vasile cel Mare”.

Pe lângă biserică, Sfântul Vasile este primul ierah care a întemeiat aziluri și spitale pentru săraci, o leprozerie și un așezământ pentru recuperarea prostituatelor.

În anul 379, când încă nu împlinise 50 de ani, în ziua de 1 ianuarie a murit, și a intrat în istoria creștină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare, potrivit Digi 24.