Lifestyle

Sfat de la Ovidiu Bojor: „Acesta ar trebui să fie ritualul de fiecare date când ne așezăm la masă”

Sfat de la Ovidiu Bojor: „Acesta ar trebui să fie ritualul de fiecare date când ne așezăm la masă”

Academicianul Ovidiu Bojor a dezvăluit câteva reguli esențiale atunci când servim masa pentru a ne putea bucura cu adevărat de gustul mâncărurilor. Acesta spune că trebuie să mâncăm cu lingurița. În acest fel vom putea reduce cantitatea de mâncare și vom avea posibilitatea să gustăm din toate alimentele, fără să ne îngrășăm.

„Unii mănâncă cu polonicul, alții cu lingura, eu mănânc cu lingurița. Puțin și ușor, dar din toate”, spune dr. Bojor.

Medicul atrage atenția unui factor foarte important peste care unii dintre noi renunță fără să știe că își fac mai mult rău decât bine. Este total greșit să renunțăm definitiv la proteinele din carne, în favoarea unei diete vegetariene, spune celebrul academician.

„Din când în când şi în special pentru copii, în perioada de creștere, de la 4 până 18 ani, avem nevoie și de proteine animale, carne roșie. Explicaţia este foarte simplă. Să luăm soia ca exemplu, care este bogată în proteine, lipsesc patru până la cinci aminoacizi esenţiali, faţă de cei din carne. Aceştia contribuie la dezvoltarea fizică, intelectuală, cerebrală, spirituală a tânărului. Pe măsură ce înaintăm în vârstă diminuăm cantitatea de carne, o înlocuim cu proteine ușoare, pește de exemplu. Conţine omega 3, omega 6, alte elemente, în afară de proteina aceasta uşor asimilabilă. Recomand celor mai sensibili peștele de apă dulce precum șalăul, știuca, bibanul, avatul și cleanul”, spune medicul, potrivit DoctorulZilei.

Reguli de neratat

„În primul rând trebuie să avem cel puţin două minute de reculegere. Să ne detașăm de absolut orice din jurul nostru, de eforturi, de gânduri rele, iar după aceea să închidem televizorul, să angajăm cât mai puţine discuţii în timpul mesei şi vom obţine nişte rezultate formidabile.”, declară academicianul.

Sfaturi utile de viata de zi cu zi: Dimineaţa pe stomacul gol, se bea un pahar cu apă plată la temperatura camerei în care s-au stors 2-3 felii le ămâie.

Orar strict de masă: în fiecare zi mănâncă aproximativ la aceeaşi oră

Exemplu: mic dejun, între 7.00 – 8.00; dejun, între 12.00 – 13.00; cina, între 18.00 – 19.00. Ideal ar fi să adaugi şi o gustare între mic dejun şi prânz şi una între prânz şi cină (ex: 150 g iaurt sau lapte degresat, fructe, 15 – 20 gr migdale, etc).

 

  • Nu bea niciodată apă (sau alte lichide) în timpul mesei sau imediat după (primele 20-30 min)
  • Nu te feri de lămâie. Contrar „legendei”, nu produce arsuri stomacale, ea fiind alcalinizantă şi antiacida gastric. În plus, nu conţine aproape deloc zahăr.
  • Fructele se consumă numai pe stomacul gol, neamestecate cu nimic altceva. Între ele se pot combina, cu excepţia pepenelui roşu, care se mănâncă singur. Cea mai mare greşeală este să consumăm fructele pe post de desert, deoarece vor împiedica tot procesul de digestie,plus că îşi vor pierde tot bagajul vitaminic. E de preferat să se consume fructele cu tot cu coajă şi seminţe.
  • Mănânâncă cât mai încet posibil. Masticaţia consumă calorii, aşa că nu înghiţiţi nimic nemestecat şi încercaţi ca fiecare înghiţitură să fie mestecată minimum 10 secunde.
  • Culcă-te noaptea, pe cât posibil, pe la aceeaşi oră
  • Nu ronţăi nimic între mese şi nu sări peste mese, cu excepţia cinei. Chiar şi o alună luată între mese va perturba procesul de digestie
  • Nu confunda apetitul cu foamea. Nu te lăsa convins de senzaţiile auditive (ce bun a fost…), simţurile olfactive (ce miros…), vizuale (ce bine arată…).
  • Amăgeşte-ţi foamea! Înaintea meselor principale începe cu o salată de crudităţi sau cu fructe (cu 20 – 30 minute înainte) sau pur şi simplu bea 1 – 2 pahare cu apă.
  • Bea lichide (minimum 1,5 – 2 litri/zi – cafeaua nu se pune la socoteală). Numai aşa poţi ajuta organismul să elimine deşeurile metabolice
  • Spune „NU” zahărului, sau înlocuieşte-l cu fructoză. Ferereşte-te de prăjeli, maioneze, grăsimi.