Info Actual

Info Actual > Culinar > Sfatul nutritionistului: “Sa reincepem sa mancam romaneste”
Culinar

Sfatul nutritionistului: “Sa reincepem sa mancam romaneste”

Sfatul nutritionistului:

Sfatul nutritionistului. Intr-o postare aparuta pe pagina sa de socializare, dr. Mihaela Bilic ii indeamna pe romani sa reinceapa sa consume mancare romaneasca.

Mihaela Bilic: Identitatea genetica merge mînă în mînă cu identitatea alimentară

“Spațiul alocat în supermarket produselor pentru diferitele intoleranțe alimentare a crescut alarmant. Oare am devenit cu toții intoleranți la mâncare, sau e doar o chestiune de modă și marketing?

Spre deosebire de alergiile alimentare care sunt grave, intoleranțele sunt mai degrabă o incapacitate a sistemului digestiv de a interacționa cu anumite produse. Simptomele sunt variate, de la inflamație cronica și disconfort abdominal, până la migrene și hipertensiune. Pentru lumea medicală un lucru este cert: creșterea spectaculoasă a numărului de persoane cu intoleranțe alimentare are legătură cu schimbarea obiceiurilor alimentare, pe lângă factorii de mediu.

Ne naștem cu un anumit “bagaj” enzimatic, specific pământului pe care au crescut și din care s-au hrănit strămoșii noștri. A fost nevoie de multe generații până când această identitate genetică și alimentară să fie stabilite. Introducerea în alimentație a unor produse pe care nimeni înaintea noastră nu le-a consumat, a dus la apariția acestor probleme.

Sfatul nutritionistului: Arborele nostru genetic crește sănătos și se hrănește doar din pământ românesc

Copiii noștri au ajuns să mănânce mai des avocado, fructul pasiunii, ananas și goji, decât pere, gutui, vișine sau merișoare. Ne e lene să alegem oasele din guvizii de Marea Neagră, așa că mâncăm somon și doradă din alte mări.

Nici produsele lactate nu mai sunt “made in Romania”, câtă vreme laptele din Alpi e preferat pentru că e bio.
Înainte să ne plângem de atâtea intoleranțe alimentare, sfatul meu ar fi să reîncepem să mâncăm românește. Pentru că arborele nostru genetic crește sănătos și se hrănește doar din pământ românesc”, a scris dr. Mihaela Bilic pe pagina sa de Instagram.